BRZOSKWINIA VELVET
Opis
Brzoskwinia Velvet to odmiana dobrze odporna na mróz i przymrozki, stąd jest uważana jako "niezawodna" w owocowaniu. Polecana nawet dla amatorów!.
Owoc
Cechą charakterystyczną dla tej odmiany są czerwone żyłki przy pestce. Dużą zaletą są z pewnością mało włókniste owoce. Miąższ soczysty, słodki, o pomarańczowym odcieniu i dobrze odchodzącą pestką. Wielkością duże(90-120g), przyjmują kulisty kształt. Skórka jasnopomarańczowa, pokryta w 30-60% jaskrawym rumieńcem. Dobrze znoszą transport. Dojrzałość zbiorcza przypada na okolica 11-17 sierpnia.
Uprawa
Owocuje regularnie i bardzo obficie, przez co owoce mogą "drobnieć". Możemy temu zapobiec przerzedzając zawiązki (link do poradnika). Preferuje stanowisko słoneczne, odsłonięte od wiatru oraz żyzną glebę o pH 6-7.
Drzewo: Drzewo tworzy średniej grubości pędy oraz silnie zagęszczoną, kulistą koronę. Kwiaty są duże o pięknej różowobiałej barwie. Dorasta do ok. 4m wysokości.
Zapylacze: Brzoskwinie nie wymagają zapylaczy.
Cięcie: Drzewko z odkrytym korzeniem wymaga początkowego cięcia. Jest ono wykonywane wiosną, nawet po zasadzeniu. Jeżeli nasadzenia dokonujemy jesienią, z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny. Skracamy wtedy przewodnik o 1/2 oraz pędy boczne o 1/3. Jeżeli sadzonka jest nierozgałęziona to skracamy ją do 80cm. Przez kolejne 2-3 lata formujemy stożkowatą koronę. Gdy drzewko zacznie owocować to po zbiorach należy prześwietlać drzewo - wycinając pędy krzyżujące się, rosnące do środka, stare. Całość należy wykonywać w pogodny dzień. Starsze drzewo wymaga także cięcia odmładzającego, aby drzewo nie rosło zbyt wysoko.