DEREŃ JADALNY BASIA (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Basia to odmiana bardzo polecana ze względu na duże owoce. Swoje zastosowanie znalazła głównie w przetwórstwie.
Owoc
Owoce są ciemne oraz nieco bardziej okrągłe i spłaszczone niż w przypadku innych odmian. Rozmiarowo duże, waga pojedyńczego to nawet 10g.
Dzięki "garbnikowemu" posmaku, jest to jedna z najlepszych odmian do nalewek.
Uprawa
Dereń jadalny to krzew o niewielkich wymaganiach uprawowych. Dorasta do ok. 3-5m. Zaleca się stanowisko słoneczne oraz odsłonięte od wiatru, ale z powodzeniem może rosnąć również w półcieniu. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna o pH=7-7,5. Źle rośnie w kwaśnym podłożu. Przed posadzeniem warto ziemie zmieszać z kompostownikiem. Derenia nie trzeba przycinać, zresztą, bez tego zabiegu rośnie nawet lepiej.
Zapylacze
Derenie nie wymagają zapylacza. Posadzenie innej, jakiejkolwiek odmiany, zwiększy plon.