DEREŃ JADALNY BOLESTRASZYCKI (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń Bolestraszycki to Polska odmiana, którego nazwa pochodzi od miejscowości, gdzie został wyhodowany - Arboretum Bolestraszyce. Siewka pochodzi z XIX w. z posiadłości Zamojskich we Floriance obok Zwierzyńca, na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego.
Charakterystyka krzewu
Docelowo rośnie do ok. 3-5m wysokości. Krzew Derenia Bolestraszyckiego pięknie zdobi, ma nietypowe liście oraz owoce. Odmiana o średniej porze dojrzewania, zbioru dokonujemy w okolicach września. Atutem prezentowanej odmiany jest równe dojrzewanie owoców.
Owoc
Owoce mają gruszkowy kształt, ważą ok. 4-7g. Skórka jest koloru ciemnoczerwonego. Owoce idealnie sprawdzają się do bezpośredniego spożycia lub na nalewki, przetwory, konfitury i kompoty. Wielkość pestki to 14%.
Uprawa
Dereń to niewymagający krzew, zarówno jeżeli chodzi o podłoże, jak i stanowisko. Najlepiej rośnie w miejscu słonecznym, ale w półcieniu również dobrze. Gleba powinna być o odczynie obojętnym, źle rośnie w kwaśnej ziemi. Nie lubi przycinania.
Zapylacze
Nie wymaga zapylacza i dobrze rośnie sam, inne odmiany w pobliżu zwiększą jednak nieco plon.