DEREŃ JADALNY KOTULA (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Kotula w donicy to kolejna odmiana Polskiego pochodzenia(Arboretum w Bolestraszycach).
Został odnaleziony jako przypadkowa siewka w jednym z dworskich parków. Jego nazwa pochodzi od botanika, Władysława Kotuli(1849-1898).
Charakterystyka krzewu
Krzew rośnie do ok. 4-6m i szerokości ok. 3m. Dereń jest krzewem długowiecznym, dożywa nawet 100 lat. Pięknie kwitnie w okresie bezlistnym, na przełomie marca i kwietnia, żółtymi kwiatami.
Owoc
Owoce średniej lub dużej wielkości(3-5g). Masa pestki to ok. 14%. Kształtem gruszkowate, skórka jest ciemnoczerwonego koloru. Odmiana średniowczesna, dojrzałość zbiorcza przypada na pierwszą połowę września. Plonuje obficie, z jednego zbioru możemy uzyskać nawet 50kg.
Uprawa
Uprawa derenia jest bardzo łatwa. Zaleca się stanowisko słoneczne(tam będzie większy zbiór). lub półcieniste. Ma dużą tolerancje co do gleby, optymalne podłoże powinno być obojętnego pH, źle sprawdza się ziemia o odczynie kwaśnym. Krzew jest przyjazny dla pszczół.
Owoce idealne do dżemów i konfitur.