DEREŃ JADALNY RADOST (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny 'Radost' to ukraińska, wczesna odmiana.
Owoc
Owoce są duże, waga jednego to ok. 5,2g. Kształtem owalne. Skórka jest ciemnoczerwona oraz błyszcząca i gładka. Owoce można zbierać od początku sierpnia, przez ok. 15 dni. Nie mają tendencji do osypywania. Udział pestki w owocu to 10%. Zawartość cukrów wynosi ok. 7,1%. Zawartość antocyjanów 802,0 w skórce oraz 36,0 w miąższu, stawia ją to na 4 miejscu dereni pod względem zawartości tego składnika. Antocyjany pomagają w walce z otyłością, cukrzycą oraz przeciwdziałają nowotworom. Odmiana poleca do jedzenia a także na przetwory i nalewki. Z dorosłego krzewu można zebrać nawet 23,5kg owoców.
Uprawa
Odmiana odporna na mróz, choroby i susze. Dobrze rośnie w większości gleb, choć najlepsze podłoże jest o odczynie pH=7-8. Rozstaw sadzenia to ok. 5m. Dorasta do rozpiętości ok. 3x3m, drzewo można dowolnie formować w zależności od miejsca w ogrodzie. Przyjmuje pokrój o wyprostowanych pędach. Zaleca się stanowisko słoneczne, znosi półcień. Przycinanie nie jest konieczne, choć warto wycinać krzyżujące się gałązki. Może rosnąć także np. w parkach lub terenach miejskich. Derenie są samopylne, ale warto posadzić obok inną odmianę(np. Juliusz), zwiększymy w ten sposób plon o ok. 20%.