GŁÓG JADALNY STRZEPOLISTNY
Opis
Głóg jadalny strzępolistny (Crataegus pinnatifida) nazywany również chińskim jest ozdobny z liści, kwiatów i owoców. To nie tylko ozdoba ogrodu. Jego owoce są jadalne, można wykorzystywać je na przetwory.
Charakterystyka głogu jadalnego strzępolistnego
Głóg jadalny strzępolistny to drzewo lub krzew (z zależności od sposobu formowania) o wys. 5 m. Rośnie szybko. Ma rozłożystą koronę z pędami pokrytymi cierniami. Liście są nietypowe: owalne, głęboko powcinane i ostro zakończone. Przez większość sezonu są ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na żółto. Kwiaty są białe, zebrane po kilka lub kilkanaście w płaskie kwiatostany. Owoce są szkarłatnoczerwone, kuliste o średnicy do 1 cm. Najczęściej dojrzewają we wrześniu.
Kiedy kwitnie głóg strzępolistny?
Głóg strzępolistny obficie kwitnie od maja do czerwca.
Uprawa głogu strzępolistnego
Najlepsze miejsce do uprawy głogu jadalnego strzępolistnego jest słoneczne i zaciszne. Toleruje przeciętne ogrodowe podłoża, poza podmokłymi. Radzi sobie na lekkich glebach. Jest mrozoodporny. Jedynie młode drzewka zaleca się na wszelki wypadek okrywać przed nadejściem zimy. Nie wymaga cięcia. Sadzonki głogu strzępolistnego można sadzić od wiosny do jesieni w odległości ok. 300 cm od innych wysokich roślin.
Zastosowanie w ogrodzie
Głóg strzępolistny jest uprawiany w ogrodach, parkach i zieleni miejskiej. Tworzy efektowne szpalery, nadaje się również na soliter, np. posadzony w wydzielonym miejscu na trawniku. Sprzyja również ogrodowej faunie: kwiaty są miododajne, owoce stanowią jesienno-zimowy pokarm dla ptaków.