JAGODA KAMCZACKA DOCZ VELIKANA W DONICY
Opis
'Docz Velikana' to jedna z najpopularniejszych odmian jagody kamczackiej (Lonicera caerulea), ceniona nie tylko za smak, ale także ze względu na wczesne dojrzewanie owoców. Wyhodowano ją w Rosji, w Bakczarskim Ośrodku Południowego Ogrodnictwa.
Charakterystyka jagody kamczackiej 'Docz Velikana'
'Docz Velikana' to krzew dorastający do 1,5-1,8m wysokości. Rośnie szybko, roczne przyrosty wynoszą nawet 50cm. Tworzy sztywne, wzniesione pędy pokryte owalnymi liśćmi. Pokrój jest kulisty. Kwiaty są drobne i niepozorne o żółtawej barwie. Odmiana zakwita na początku kwietnia.
Owoce
Owoce dojrzewają nierównomiernie w drugiej połowie czerwca. Mają wydłużony, lekko gruszkowaty kształt. Skórka jest granatowa, pokryta woskowym nalotem. Są lubiane ze względu na słodko-kwaśny smak. Pojedynczy owoc waży 1,8 do 2,5g. Jagoda kamczacka Docz Velikana daje wysoki plon, nawet do 5kg z krzaka w uprawie amatorskiej.
Uprawa jagody kamczackiej 'Docz Velikana'
Optymalne jest stanowisko słoneczne – wtedy krzew najlepiej plonuje. Zaleca się go uprawiać w glebie piaszczysto-gliniastej, umiarkowanie wilgotnej, o odczynie lekko kwaśnym. Toleruje podłoża obojętne i lekko zasadowe. Krzewy sadzi się co 0,7-1m (w rzędzie), w uprawie amatorskiej warto zapewnić im więcej przestrzeni. Pracę najlepiej wykonać jesienią lub wiosną wczesną. Jagoda kamczacka jest wytrzymała na suszę oraz mróz. Kwiaty znoszą temperatury do – 6°C. W 4- 5 roku po posadzeniu zaleca się wykonać cięcie prześwietlające.
Zapylacze
Jagoda kamczacka 'Docz Velikana' jest obcopylna i do dobrego plonowania potrzebuje zapylania krzyżowego. Dlatego w pobliżu powinno się posadzić inne odmiany. W tym wypadku dobrymi zapylaczami są: 'Bakczarskij Velikan', 'Streżewczanka', 'Czelabinka' i 'Vostrog'.