JAŁOWIEC PŁOŻĄCY BLUE CHIP W DONICY
Opis
Jałowiec płożący ‘Blue Chip’ (Juniperus horizontalis) to duńska odmiana, wyselekcjonowana przez A. M. Jensena prawdopodobnie w 1940 roku. Wyróżnia się atrakcyjnym wybarwieniem igieł.
Charakterystyka jałowca płożącego ‘Blue Chip’
Jałowiec płożący ‘Blue Chip’ dorasta do ok. 30 cm wysokości przy 200 cm szerokości. Po 10 latach uprawy jego wysokość wynosi średnio 20 cm, a szerokość 150 cm. Pokrój jest regularny, zwarty, pędy nisko ścielą się przy ziemi. Pokryte są niebiesko-srebrzystymi łuskowatymi igłami. Zimą nabiera mocniejszego fioletowego odcienia. Jesienią wykształca owoce – szyszkojagody. Są kuliste, niebieskawe, pokryte woskowym nalotem.
Kiedy kwitnie jałowiec płożący?
Jałowiec płożący ‘Blue Chip’ zakwita wiosną, ale kwiaty nie mają wartości dekoracyjnej.
Uprawa jałowca płożącego
Jałowiec płożący ‘Blue Chip’ powinien być uprawiany w miejscach słonecznych, wtedy szybciej rośnie, atrakcyjniej wybarwia się i ma bardziej regularny, „dywanowy” pokrój. Toleruje częściowe zacienienie, w takich warunkach pędy wykazują większą tendencję do podnoszenia się. Krzew ma małe wymagania glebowe. Dobrze rośnie w przeciętnych ogrodowych podłożach, także w piaszczystych. Należy unikać gleb ciężkich i podmokłych. Odmiana jest mrozoodporna. Sadzonki jałowca ‘Blue Chip’ można sadzić w ogrodzie od wiosny do jesieni, co ok. 100 cm.
Zastosowanie w ogrodzie
Jałowiec płożący ‘Blue Chip’ to ceniona roślina okrywowa. Może być alternatywą dla trawnika, zwłaszcza na nierównym terenie (trudnym do koszenia). Dekoruje i umacnia skarpy. Nadaje się do obsadzania ogrodów skalnych oraz wzniesień, np. łączących taras z ogrodem.