JARZĄB ALAJA KRUPNAJA
Opis
Jarząb pospolity ‘Alaja Krupnaja’ (Sorbus aucuparia) to odmiana o dużych owocach. Powstała w Wszechrosyjskim Instytucie Genetyki i Selekcji Roślin Owocowych w Miczurińsku.
Charakterystyka jarzębu ‘Alaja Krupnaja’
Jarząb pospolity ‘Alaja Krupnaja’ dorasta średnio do 10 m wysokości. Ma efektowne, długie (do 15 cm) liście, złożone z drobnych eliptycznych, piłkowanych liści. Jesienią przebarwiają się na czerwono. Kwiaty są drobne, ale zebrane w baldachowate, okazałe kwiatostany. Mają barwę białą. Wydzielają intensywny zapach. Od września do października dojrzewają kuliste, czerwone owoce. Mają średnicę ok. 12-15 mm. Utrzymują się na drzewie przez część zimy. Stanowią pokarm dla ptaków, są jadalne również dla człowieka (w formie przetworów).
Kiedy kwitnie jarząb pospolity?
Jarząb pospolity kwitnie w maju. Kwiaty przyciągają pszczoły.
Uprawa jarzębu pospolitego
Jarząb pospolity zaleca się uprawiać w miejscu słonecznym, ale toleruje również lekkie zacienienie. Ma małe wymagania glebowe. Radzi sobie w lekkich, piaszczystych podłożach. Jest w pełni mrozoodporny. Sadzonki jarzębu ‘Alaja Krupnaja’ można sadzić w ogrodzie od wiosny do jesieni co ok. 300 cm. Gatunek jest odporny na zanieczyszczenie powietrza i zasolenie podłoża, dlatego nadaje się do aglomeracji miejskich.
Zastosowanie w ogrodzie
Jarząb pospolity ‘Alaja Krupnaja’ jest ozdobny niemal przez cały rok, a poza tym pełni ważną rolę dal przyrody. Warto uprawiać go w formie szpalerów lub nieformowanego żywopłotu, np. łączonego z innymi drzewami, a także krzewami (inne gatunki i odmiany jarzębów, oprócz tego głogi, dzika róża, czeremcha, itp.).