JARZĘBINA JADALNA BURKA

Wysokość: przycięta do 150cm.
Wiek: 2 lata.
Stan: Roślina kopana z gruntu.
Korzenie drzewka na czas transportu zabezpieczamy w balocie.
Cena: 25,50 zł 25.50
Ocena: 5
Dostępność: Powiadom o dostępności

Opis

Jarzębina jadalna (Sorbaronia fallax, syn. Sorbus) Burka to mieszaniec międzygatunkowy powstały przez skrzyżowanie jarzębu pospolitego z jarzęboaronią. Został wyselekcjonowany przez Iwana Miczurina. Jest uprawiana w ogrodach od lat 20-tych poprzedniego wieku.

 

Charakterystyka jarzębiny jadalnej ‘Burka’

Jarzębina jadalna ‘Burka’ ma znacznie większe owoce (nawet dwukrotnie) w porównaniu z typowym gatunkiem. Jednocześnie są słodsze i mniej cierpkie. Nadają się do spożywania, chociaż podobnie jak u innych jarzębów, jarzęboaronii czy nawet aronii najlepiej smakują w formie przetworów. Mają ciemną, fioletowo-bordową barwę. Dojrzewają od połowy sierpnia do września. Liście są złożone, pierzastodzielne. Białe kwiaty są zebrane w baldachokształtne kwiatostany. Odmiana dorasta do kilku metrów wysokości.

 

Kiedy kwitnie jarzębina jadalna ‘Burka’?

Jarzębina jadalna ‘Burka’ kwitnie od drugiej połowy maja. Stanowi pożytek pszczeli.

 

Uprawa jarzębiny jadalnej

Jarzębina jadalna powinna być uprawiana w miejscu słonecznym. Ma małe wymagania glebowe, ale zaleca się ją uprawiać w nieco żyźniejszej glebie niż pozostałe gatunki jarzębów (dla dobrego plonowania). Jest w pełni mrozoodporna. Znosi susze, jednak warto ją podlewać (długie niedobory wody w okresie letnich upałów sprawiają, że owoce są mniejsze). Sadzonki jarzębiny ‘Burka’ można sadzić od wiosny do jesieni, co ok. 250 cm.

 

Zastosowanie w ogrodzie

Jarząb jadalny ‘Burka’ jest traktowany jako roślina jadalna i ozdobna. Może być uprawiany w przydomowym sadzie, ale często zdobi miejsca przy murach, ogrodzeniach i elementach małej architektury. Nadaje się na szpalery lub soliter do małego ogrodu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium