JARZĘBINA JADALNA BURKA
Opis
Jarzębina jadalna (Sorbaronia fallax, syn. Sorbus) Burka to mieszaniec międzygatunkowy powstały przez skrzyżowanie jarzębu pospolitego z jarzęboaronią. Został wyselekcjonowany przez Iwana Miczurina. Jest uprawiana w ogrodach od lat 20-tych poprzedniego wieku.
Charakterystyka
Jarzębina jadalna ‘Burka’ ma znacznie większe owoce (nawet dwukrotnie) w porównaniu z typowym gatunkiem. Jednocześnie są słodsze i mniej cierpkie. Nadają się do spożywania, chociaż podobnie jak u innych jarzębów, jarzęboaronii czy nawet aronii najlepiej smakują w formie przetworów. Mają ciemną, fioletowo-bordową barwę. Dojrzewają od połowy sierpnia do września. Liście są złożone, pierzastodzielne. Białe kwiaty są zebrane w baldachokształtne kwiatostany. Odmiana dorasta do kilku metrów wysokości.
Termin kwitnienia
Jarzębina jadalna ‘Burka’ kwitnie od drugiej połowy maja. Stanowi pożytek pszczeli.
Uprawa
Jarzębina jadalna powinna być uprawiana w miejscu słonecznym. Ma małe wymagania glebowe, ale zaleca się ją uprawiać w nieco żyźniejszej glebie niż pozostałe gatunki jarzębów (dla dobrego plonowania). Jest w pełni mrozoodporna. Znosi susze, jednak warto ją podlewać (długie niedobory wody w okresie letnich upałów sprawiają, że owoce są mniejsze). Sadzonki jarzębiny ‘Burka’ można sadzić od wiosny do jesieni, co ok. 250 cm.
Zastosowanie w ogrodzie
Jarząb jadalny ‘Burka’ jest traktowany jako roślina jadalna i ozdobna. Może być uprawiany w przydomowym sadzie, ale często zdobi miejsca przy murach, ogrodzeniach i elementach małej architektury. Nadaje się na szpalery lub soliter do małego ogrodu.