KASZTAN JADALNY W DONICY
Opis
Dorasta nawet do 20m wysokości, dlatego zaleca się go corocznie przycinać, w celu zachowania wygodnej wysokości.
Gatunek długowieczny, może żyć nawet 500 lat!.
Nie wymaga innych odmian w pobliżu(samopylny).
Kasztan jadalny (Castanea sativa) najlepiej owocuje w cieplejszych regionach Polski. Kasztany są średniej wielkości, garść waży ok.100g. Pierwszych owoców można się spodziewać w 5 roku uprawy. Dojrzewają w kolczastych, zielonych łupinach. Dojrzałość zbiorcza przypada na początku października. Orzechy można jeść po odpowiedniej obróbce termicznej, np. ugotowaniu lub upieczeniu. Smakują przepysznie - słodko i lekko orzechowo. Zawierają wiele witamin i są bardzo pożywne. Nie można z nimi przesadzać, gdyż są też kaloryczne.
Korona jest gęsta i kulista.
Kasztan rosnący dziko w Polsce nie nadaje się do jedzenia. W Polsce rośnie kasztanowiec, są to dwie odrębne gatunki, mimo iż ich nasiona wyglądają podobnie. Owoce kasztanowca nie nadają się do spożycia. Kasztan Jadalny dawniej występował na terenie Alp, został sprowadzony przez Rzymian w Europie Zachodniej.
Uprawa
Wymaga stanowiska słonecznego. Najlepiej rośnie w glebie żyznej i przepuszczalnej o pH=4,5-6, choć urośnie w większości ziem. Wymaga zabezpieczenia na zimę najlepiej przez pierwsze 2-3 lata, później staje się mrozoodporny do -30'C. Wykonując zabezpieczenia należy okryć krzew włókniną oraz usypać kopczyk z ziemi 30cm nad korzeniami. Ogólnie na choroby jest odporny, gdy jednak zostanie zainfekowany, wystarczają podstawowe opryski przeciwgrzybowe.