ORZECH (SZCZEPIONY) JAPOŃSKI W DONICY

Wysokość: 30-50 cm.
Stan: Doniczka 4L.
Wiek: 2 lata.
 
Szczepienie orzechów włoskich to metoda rozmnażania, która zapewnia szybsze owocowanie i zachowuje 100% genów, które odpowiadają za dużą wielkość orzechów. W odróżnieniu od rozmnażania z nasion, wymagają jednak okrycia przez pierwszy rok/dwa po posadzeniu, ponieważ w innym wypadku, mogą przemarznąć. Mrozoodporności nabierają dopiero po czasie.
Cena: 210,88 zł 210.88
Ocena: 4.90417
Dostępność: Przedsprzedaż roślin sezonowych rusza od 1 września – zapraszamy!

Opis

Orzech Japoński (Juglans ailantifolia) to nietypowa odmiana o sercowym kształcie orzechów. Ciekawostką jest, że w naturze rośnie w Japonii nad potokami.

 

Charakterystyka Drzewa

Orzech Japoński osiąga naturalnie niewielką wysokość około 6 metrów. Tworzy duże liście oraz wydłużone, żółto-zielone kwiaty zwane kotkami.

 

Owoce

Jego orzechy są dużych rozmiarów, charakteryzujące się sercowatym kształtem. Jądro łatwo oddziela się od skorupki, wypełniając całe wnętrze. Co ciekawe, według danych z Uniwersytetu w Toronto, jądro orzecha w kształcie serca zawiera 60% więcej białka niż orzech włoski oraz 2 razy więcej błonnika pokarmowego. Orzech ten zawiera 33% tłuszczów nasyconych, a także jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. W Kanadzie został uznany za najzdrowszy pokarm dla funkcjonowania serca, co może być zaskakujące, biorąc pod uwagę jego sercowaty kształt.

 

Uprawa

Orzech Japoński to roślina w pełni mrozoodporna, nadająca się do uprawy w każdym regionie Polski, również w województwie podkarpackim. Zaleca się sadzenie go na stanowisku słonecznym z umiarkowanie wilgotną glebą.

 

Zapylanie

Odmiana ta jest samopylna, co oznacza, że nie wymaga obecności innej odmiany orzecha włoskiego do owocowania, choć obecność innej odmiany może wspomóc plonowanie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium