PORZECZKA CZERWONA (krzaczasta) W DONICY
Opis
Porzeczka czerwona to idealny wybór na każdą działkę. Krzewy nie wymagają dużej uwagi, a owoce są pyszne i zdrowe.
Charakterystyka krzewu
Krzew rośnie silnie do ok. 1,5m wysokości. Tworzy strzelisty, zagęszczony pokrój.
Owoce
Owoce są duże, rosną w gronach. Skórka jest czerwonego, błyszczącego i lekko przezroczystego koloru. W środku znajduje się słodko-kwaśny, aromatyczny i nie przesłodzony miąższ. Ogólnie porzeczki czerwone są smaczniejsze niż czarne, jeżeli chodzi o bezpośrednie spożycie. Owoce można zamrozić, a następnie w zimę wykonywać z nich kompoty. Dżem z porzeczek to klasyk w polskiej kuchni.
Uprawa
Porzeczka czerwona rzadko kiedy zapada na choroby i jest mrozoodporna. Dobrze rośnie w glebie żyznej i umiarkowanie wilgotnej o pH 6-7. Krzewy nie lubią suszy, warto więc aby były podlewane, w szczególności podczas upalnego lata. Na stanowisku słonecznym zwiększymy wielkość plonu i owoców. Krzewy "kopane z gruntu" należy zasadzić wyłącznie wiosną lub jesienią. Pierwsze cięcie polega na wiosennym skróceniu sadzonki, pozostawiając ok. 3 pąki.
Porzeczka czerwona jest samopłodna.