ŚLIWA WĘGIERKA WŁOSKA
Opis
Śliwa Węgierka Włoska to mało znana odmiana w Polsce. Warto ją jednak wybrać ze względu na bardzo aromatyczne i przepyszne owoce.
Owoc
Owalne owoce pokryte niebieską skórką i białym nalotem. Średniej wielkości(45-50g). W środku słodko-kwaśny, jędrny, złotożółty i bardzo soczysty miąższ od którego z łatwością odchodzi pestka. Idealnie smakują na jako zebrane prosto z drzewa, świetnie nadają się również do przetworów, np. powideł. Nie owocuje tak obficie jak np. w. zwykła, za to owoce mają o wiele inny aromat, warto więc jest spróbować i tej odmiany.
Uprawa
Pierwsze owoce na w. włoskiej pojawiają się po ok. 3-4 latach od zasadzenia. Drzewo dorasta do ok. 4m wysokości. Drzewo jest wysoce mrozoodporne. Kwiaty ze względu na wczesne kwitnienie, mogą być narażone na wiosenne przymrozki.
Zapylacze: Nie wymaga innych odmian w pobliżu.
Cięcie: Po posadzeniu śliwę z odkrytym korzeniem należy przyciąć wiosną(nawet po zasadzeniu). Jeśli nasadzenia dokonujemy jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Pędy boczne skracamy o 1/3 a przewodnik o 1/2. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W kolejnych latach należy wykonywać cięcie formujące i prześwietlające(wycinając pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się, uschnięte czy chore). R. Zielona dość mocno się zagęszcza, warto wiec takie cięcia wykonywać. Przycinanie zaleca się wykonywać w pogodny dzień.