ŚLIWOMORELA PLUMCOT
Opis
Śliwomorela Plumcot ma w sobie wszystko, co najlepsze z obu gatunków. To hybryda, która ma niesamowicie smaczne owoce, a przy tym jest łatwiejsza w uprawie od moreli. Lepiej znosi choroby i mróz. Warto ją uprawiać w przydomowym ogrodzie lub na działce ROD.
Śliwomorela Plumcot – opis odmiany
Śliwomorela Plumcot to drzewo osiągające 3,5 do 4,5m wysokości. Została zaszczepiona na silnie rosnącej podkładce. Ma regularny pokrój. Jest odmianą samopylną, nie wymaga uprawy zapylaczy. Kwitnie wiosną, należy wtedy do największych dekoracji w ogrodzie. Daje dobry plon. Owoce dojrzewają latem. Aby plonowanie było obfite, a owoce dobrze wybarwione i słodkie, drzewo zaleca się sadzić w miejscu słonecznym, w żyznym podłożu o odczynie zbliżonym do obojętnego. Odmiana jest w pełni mrozoodporna, a jednocześnie mało podatna na choroby. Plumcot jest hybrydą wyselekcjonowaną przez Luthera Burbanka.
Owoce śliwomoreli Plumcot
• Mają gładką skórkę i kształt po śliwce, a miąższ i pestkę po moreli.
• Skórka ma barwę fioletowo-różowo-żółtą.
• Smak jest połączeniem śliwy i moreli (więcej słodkiego, mniej kwaskowatości).
• Owoce są cenione na świeżo. Ponadto można je wykorzystywać na przetwory.
Przycinanie śliwomoreli Plumcot
Regularnie zaleca się wykonywać cięcie prześwietlające, dzięki któremu do owoców dociera więcej światła, są większe i bardziej wybarwione. Sporadycznie wykonuje się cięcie sanitarne usuwając pędy uszkodzone lub porażone przez choroby. Nadmiernie rozrośnięte drzewa można skrócić usuwając przewodnik. Zabiegi najlepiej wykonywać tuż po zbiorze owoców.