ŚWIDOŚLIWA OLCHOLISTNA THIESSEN W DONICY
Opis
Świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) 'Thiessen' to wysoki krzew, który dostarcza cennych owoców, ale jednocześnie ma pewne walory dekoracyjne i znajduje zastosowanie ogrodach. Suszone owoce przypominają rodzynki, dlatego bywa potocznie nazywana „rodzynkowym drzewem”. Odmianę wyselekcjonowano w North Saskatchewan River, w uprawie jest znana od 1976 roku. Cieszy się ogromną popularnością w Kanadzie.
Charakterystyka świdośliwy olcholistnej 'Thiessen'
Świdośliwa olcholistna Thiessen rośnie silnie, osiąga do 4-5m wysokości. Początkowo ma zwarty, wąski pokrój, z czasem korona rozszerza się na boki. Blaszki liściowe mają nietypowy kształt, kojarzący się z olchą. Jesienią atrakcyjnie przebarwiają się na pomarańczowo i czerwono. Roślina kwitnie wcześnie – w kwietniu i w maju. Owoce dojrzewają po około 45 dniach od kwitnienia, najczęściej pod koniec czerwca. Odmiana owocuje wcześniej od większości odmian. Tworzy odrosty korzeniowe.
Owoce
Owoce przypominają aronię, ale są większe (ok 17mm średnicy). Tworzą grona (po 6-12). Niedojrzałe mają barwę ciemnoróżowo-fioletową, po dojrzeniu są niebiesko- lub fioletowo-czarne,\ pokryte nalotem. Mają słodkawy, lekko winny smak z migdałowym posmakiem, a przy tym mocny aromat. Dobrze utrzymują się na krzewie, dlatego odmiana jest przede wszystkim polecana do zbioru ręcznego. Krzew owocuje od trzeciego roku po posadzeniu. Może efektywnie owocować nawet do 20 lat. Odmiana wyróżnia się plennością.
Uprawa świdośliwy 'Thiessen'
Roślina preferuje stanowiska słoneczne (lepszy smak owoców), ale radzi sobie także w częściowym zacienieniu. Toleruje szeroki zakres pH gleby – od lekko kwaśnego po zasadowy. Jest wrażliwa na suszę, zwłaszcza w pierwszych kilku latach po posadzeniu. Krzewy posadzone w formie żywopłotu powinny być regularnie nawadniane. Polecana rozstawa sadzenia to 1m (żywopłot) do 1,5m (uprawa w rzędzie). Jest mało podatna na choroby i szkodniki. Mrozoodporność pełna. Nie lubi zasolonych podłoży.
Zapylacze
Świdośliwy nie wymagają sadzenia odmian – zapylaczy.