BRZOSKWINIA CZERWONOMIĄŻSZOWA
Opis
Brzoskwinia Czerwonomiąższowa to tradycyjna niemiecka odmiana, dziś już rzadko spotykana, ale zdecydowanie zasługuje na powrót do ogrodów.
Pokrój drzewa
Docelowa wysokość zależy od cięcia, można pozostać np. przy 3 metrach oraz kotłowej (bezprzewodnikowej) koronie. Poradnik cięcia brzoskwiń: Kiedy i jak przycinać brzoskwinie?. Wczesną wiosną pięknie kwitnie – obsypuje się dużymi, różowymi kwiatami.
Owoc
Brzoskwinie dojrzewają na początku września. Ich skórka jest delikatnie omszona, a miąższ – ciemnoczerwony i bardzo soczysty. Smak owoców jest słodki, a pestka łatwo odchodzi od miąższu. Dzięki intensywnemu kolorowi świetnie sprawdzają się nie tylko na surowo, ale także w przetworach – na przykład do win, ciast czy powideł.
Uprawa
Odmiana dobrze znosi mrozy, dlatego nadaje się do uprawy w całej Polsce. Najlepiej sadzić ją wiosną, choć sadzenie jesienne też jest możliwe.
Zapylanie
Brzoskwinia Czerwonomiąższowa jest odmianą samopylną – nie potrzebuje w pobliżu innych drzew, by owocować.