Egzotyczne orzechy: kasztan i migdałowiec - czy możemy je wyhodować w ogródku?

Egzotyczne orzechy: kasztan i migdałowiec - czy możemy je wyhodować w ogródku?

Czy możliwa jest w Polsce uprawa kasztanów jadalnych i migdałowców? Odpowiedź jest twierdząca. Cieplejsze obszary Polski nadają się idealnie pod uprawę, tych wydawałoby się egzotycznych drzewek. Wystarczy poświęcić nieco czasu na sprawdzenie, czy nasz ogród spełnia kryteria pod uprawę kasztana jadalnego i migdałowca i cieszyć się ich zdrowymi i pysznymi orzechami.

Kasztan jadalny - charakterystyka

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak wyjątkowym drzewem jest kasztan jadalny! Roślina ta jest długowieczna i może żyć nawet 500 lat! Często jest mylona z kasztanowcem, lecz, mimo że nasiona tych roślin wyglądają bardzo podobnie, to kasztan pospolity nie nadaje się do spożycia. Odmiana jadalna zawędrowała do Polski dzięki Rzymianom z terenów Alp. Orzechy są gotowe do spożycia po odpowiedniej obróbce termicznej, czyli upieczeniu albo ugotowaniu. Kasztany posiadają niezwykłe walory smakowe - są słodkie i lekko orzechowe. Są one niestety bardzo kaloryczne, dlatego należy uważać z ilością ich spożycia. Kasztan jadalny posiada wiele drogocennych wartości odżywczych oraz są doceniane w medycynie naturalnej.

Kasztany jadalne zawierają takie składniki odżywce jak:

  • sacharozę,
  • kwas jabłkowy,
  • kwas cytrynowy,
  • lecytynę,
  • witaminę B, która wpływa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy,
  • potas, który obniża ciśnienie krwi,
  • zdrowe tłuszcze nienasycone.

Oczywiście kasztany jadalne są znane przede wszystkim z wykorzystania w kuchni. To świetna alternatywa dla osób, które mają nietolerancję glutenu. Wytwarza się z nich mąkę, którą można wykorzystać w późniejszych bezglutenowych wypiekach. Cieszą się powodzeniem w różnych kuchniach. Można nimi nadziewać mięsa, wyrabiać kremy oraz zupy. Jednym słowem, takie orzechy w ogródku, to prawdziwe i smakowite skarby!

Jak posadzić kasztan jadalny?

Kasztan jadalny najlepiej owocuje w cieplejszych regionach naszego kraju. Wykazuje on cechy zarówno żeńskie jak i męskie, jest więc samopylny. Drugie drzewo kasztana jadalnego będzie jednak dla niego bardzo dobrym wspomagaczem w owocowaniu, w tym wypadku kasztany w środku będą większe. Drzewo dorasta nawet do 20 m wysokości, dlatego musi być corocznie przycinany wiosną w celu zachowania odpowiedniej i wygodnej wysokości. Przez pierwsze 2 lata wymaga okrywania włókniną. Warto wtedy także usypać kopczyk z ziemi ok. 30cm nad korzeniami, aby je też dodatkowo ochronić. Wiosną włókninę należy zdjąć, a kopczyk rozgarnąć. Kasztany jadalne dojrzewają na przełomie października i listopada, ale dopiero w piątym roku uprawy dają orzechy, które dojrzewają w kolczastych, zielonych łupinach. Dojrzałe kasztany są średniej wielkości, garść waży ok .100 g. Wymaga stanowisk ciepłych i słonecznych, osłoniętych od wiatru. Najlepsze do uprawy kasztana jadalnego są gleby żyzne, lekkie, przepuszczalne i kwaśne.

Migdałowiec pospolity - ciekawostki i właściwości

Migdałowiec jest bardzo ciekawym drzewem, ponieważ oprócz pysznych owoców cieszy również nasze oczy podczas kwitnienia. Ma duże, ponad pięciocentymetrowe kwiaty, które są biało-różowe. Nasiona migdałowca zalicza się do tak zwanych superfoods. Czyli niezwykle cennego pożywienia, zasobnego w niewyobrażalną ilość witamin i minerałów. Jakie składniki odżywcze znajdziemy w migdałach?

Migdały są bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6,
  • witaminy E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry,
  • witaminy A, która podnosi odporność organizmu,
  • minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor,
  • przeciwutleniaczy,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Prozdrowotne działanie migdałów jest znane od pokoleń. Migdały mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia oraz pracę serca. Zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia krwionośne, tym samym obniżając ciśnienie krwi. Znacząco zmniejszają zagrożenie wystąpienia takich chorób jak: miażdżyca, udar lub zawał serca. Migdały zapobiegają depresji i pomagają w zaburzeniach nastroju. Ponadto wzmacniają naszą odporność.

Ich rola w kuchni jest równie nieoceniona. Są idealnym dodatkiem do ciast, owsianek, past i sałatek. Wytwarza się z nich mąkę, którą można dodać o różnego typu wypieków.

Jak posadzić migdałowca?

Migdałowiec rośnie silny i dorasta do wysokości nawet 5 metrów. Tworzy szeroką koronę, średnio zagęszczoną. Owoce migdałowca są duże i twarde. Wewnątrz owocu znajduje się jadalna pestka, w typowym migdałowym kształcie. W smaku jest słodko-gorzka, z charakterystyczna migdałową nutą. Zbiór orzechów przypada na przełom września i października. Migdałowiec dobrze znosi zimowe mrozy i wiosenne przymrozki, ale woli miejsca słoneczne, ciepłe, bez silnych wiatrów. Młode drzewo warto zabezpieczyć przed pierwszą zimą włókniną, później nabiera już wysokiej odporności i nie wymaga dalszych zabezpieczeń. Jego uprawa sprawdza się na terenie całej Polski. Lubi żyzną ziemię, przepuszczalną, zasobną w wodę. Wymaga intensywnego cięcia, by zachować jakość owoców. Migdałowiec jadalny jest częściowo samopylny, dlatego nie wymaga zazwyczaj posadzenia w pobliżu zapylaczy. Bez obecności pokrewnego drzewa wyda kwiaty i obrodzi w owoce na 90% możliwości. Posadzony sam owocuje bardzo dobrze i dużymi orzechami. Ale jeżeli chcemy jednak zyskać 100% skuteczności, możemy zasadzić w pobliżu zapylacze.

Kasztan i migdałowiec jadalny, to rośliny, których nie powinno zabraknąć na Twoim ogrodzie. Szczególnie jeżeli dysponujesz słonecznym i osłoniętym od wiatrów miejscem na ich uprawę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl