🌳🎉Wielka wyprzedaż drzewek owocowych! Skorzystaj z ekskluzywnej zniżki -20% na wszystkie drzewka z odkrytym korzeniem🍒🍑🍏

Jakie odmiany jabłoni są najlepsze na sok, a które na cydr?

Jakie odmiany jabłoni są najlepsze na sok, a które na cydr?

Ich nietuzinkowy smak znamy już od najmłodszych lat - jabłka to wyjątkowe owoce, które dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu możemy spotkać zarówno w kompotach, sokach, jak i deserach, a nawet daniach głównych! Warto jednak wiedzieć, że gatunki jabłoni różnią się od siebie, a co za tym idzie, różnią się również ich owoce. Niektóre jabłka są niewielkie i słodkie, inne, choć soczyste, są dość twarde i kwaśne. Czy wiesz, w jaki sposób najlepiej wykorzystać ich potencjał? Sprawdź, z jakich odmian wykonać perfekcyjny cydr lub sok z jabłek!

Przegląd polskich jabłek

W Polsce mamy dostęp do naprawdę szerokiej gamy tych wyjątkowych owoców. Odmiany jabłoni różnią się od siebie nie tylko smakiem, czy ilością soku, ale również okresem dojrzewania. Jeśli planujemy założenie własnego sadu, możemy sięgnąć po jabłoń z odkrytym korzeniem, lub drzewka w pojemnikach. Chcąc dokonać świadomego wyboru podczas kupowania jabłoni lub jabłek na sok, czy domowy cydr, warto zatem zapoznać się z przeglądem podstawowych odmian, które sprawią, że będziemy mieć pełną kontrolę nad efektem przygotowanego napoju.

Odmiany jabłek nadające się do spożycia bez obróbki

Ta grupa nadaje się doskonale do spożywania na surowo, nawet prosto z drzewa.

  • Malinówka - mimo iż miąższ tej odmiany jabłek jest w większości biały, charakteryzuje się dodatkowo różowym, marmurkowym kolorem przy skórce. Owoce są słodkie, soczyste i chrupiące, a ich nietuzinkowy smak dopełnia truskawkowa i malinowa nutka.
  • Rubin - podobnie jak w przypadku poprzedniego gatunku, miąższ jest soczysty i kruchy. Wyraźne różnice natomiast wyczuć można w smaku jabłek. Rubin jest dość słodki, choć nie za mdły, z wyczuwalną nutą kwasowości, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom nieco bardziej stonowanych smaków.
  • Kosztele - tę odmianę ciężko pomylić z jakąkolwiek inną, kiedy ktoś choć raz jej spróbuje. Jabłoń charakteryzuje się niezwykle słodkimi owocami o wyjątkowo silnym aromacie. Są one również bardzo delikatne, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas ich zrywania czy przechowywania. Łatwo się obtłukują, czego konsekwencją jest szybkie sinienie.
  • Makintosz - jest to jedna z popularniejszych i bardziej rozpoznawalnych odmian. Jabłoń Makintosz oferuje kruche i jednocześnie dość podatne na uszkodzenia owoce, które rozpoznać można po nietuzinkowym, lekko winnym smaku, który dopełnia słodka, landrynkowa nutka.

Jabłka idealnie nadające się do obróbki termicznej

Do tej grupy zaliczamy wszystkie odmiany, które będą nadawać się doskonale do musów, dżemów, sosów, czy ciast. Są kwaśniejsze od odmian wspomnianych w poprzedniej grupie, dzięki czemu wytworzone z nich przetwory nie będą ani mdłe, ani za słodkie.

  • Reneta - wyróżnia je bardzo specyficzny, winny posmak, jasnozielony miąższ i delikatny, ledwie wyczuwalny zapach.
  • Antonówka - kolejna dość znana odmiana, która bardzo często wykorzystywana jest przy ciastach i deserach. Jabłoń ta charakteryzuje się owocami o intensywnym aromacie, sporej wielkości i kwaskowatości.
  • Szampion - ich kwaśny smak i twardy miąższ zyskał uznanie nie tylko amatorów domowych konfitur, ale również miłośników spożywania jabłek w ich nieprzetworzonej formie.

Jabłka uniwersalne

Do tej grupy zaliczyć możemy odmiany, które pozwolą wyczarować nie tylko orzeźwiający sok z jabłek domowych, ale również ciasta, musy, dżemy, a nawet domowy cydr z jabłek.

  • Lobo - jego idealnie czerwone, słodkie i soczyste owoce nadają się zarówno do ciast, jak i konfitur, soków, cydrów, a nawet do zjedzenia prosto z drzewa.
  • Delikatesy - uniwersalny smak tej odmiany sprawia, że wyjdzie z niej zarówno doskonały sok z jabłek, szarlotka, jak i cydr z jabłek.
  • Kortland - cydr, jak również sok z tych jabłek domowych charakteryzować się będzie niezwykłą słodyczą, jednak to, co nada im jedynego w swoim rodzaju charakteru to niepowtarzalny, winno-korzenny posmak, którego trudno szukać w jakiejkolwiek innej odmianie.

Jakie jabłka nadają się na cydr?

Oczywiście nie jest tajemnicą, że klasyczny cydr powstaje w 100% z naturalnego soku jabłkowego, zatem wybór odpowiedniej odmiany jest kluczowy. Oczywiście nie oznacza to, że istnieje jedna konkretna odmiana jabłek nadająca się na cydr. Przy wyborze kluczową rolę odgrywają nuty smakowe, które spełniać będą nasze indywidualne gusta.

Należy jednak pamiętać, że bez względu na odmianę, cydr z jabłek smakuje najlepiej, kiedy są one już bardzo dojrzałe i same odpadną z gałęzi. Tak rozwinięte owoce są nie tylko o wiele bardziej soczyste, ale również cechują się niezwykle głębokim smakiem i intensywnym aromatem.

Jeśli decydujemy się na cydr z jabłek polskich, najlepszym wyborem będą odmiany jesienne lub zimowe. Nie bez znaczenia jest również ziemia, na której rosną drzewa owocowe oraz stopień nasłonecznienia. Do najpopularniejszych odmian jabłek na cydr zaliczamy:

  • Szampion – bardzo słodki smak,
  • Idared – smak lekko kwaśny,
  • Janagold – smak słodko-kwaśny,
  • Gloster – smak mocno kwaśny,
  • Cortland – smak słodki, lekko winny, a nawet korzenny,
  • Sawa – lekko kwaśne.

Które jabłka są najlepsze na sok?

Sok z jabłek, podobnie jak cydr również może, a nawet powinien być dobrany do indywidualnych preferencji. Oznacza to, że odmian nadających się na orzeźwiający sok z jabłek jest naprawdę sporo, a poziom ich kwasowości, bądź jak kto woli słodyczy, należy dostosować do własnego gustu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania domowego cydru, również sok warto wykonać z owoców dojrzałych, najlepiej takich, które same oderwały się od gałęzi.

Gatunki słodkie:

  • Ligol,
  • Szampion,
  • Golden Delicious,
  • Malinówka.

Gatunki słodko-kwaśne:

  • Macintosh,
  • Cortland,
  • Jonagold,
  • Granny Smith.

Gatunki kwaśne:

  • Renata,
  • Antonówka.

Jak widać bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem słodkich, lekko kwaskowatych, czy całkiem kwaśnych soków bądź cydrów z jabłek, z pewnością znajdziesz odmianę spełniającą Twoje oczekiwania. Aby dokonać świadomego wyboru, niezbędna jest jednak podstawowa wiedza dotycząca charakterystycznych cech, wyróżniających dostępne na Polskim rynku odmiany jabłoni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium