Warzywa poplonowe – co siać i sadzić latem?

Warzywa poplonowe – co siać i sadzić latem?

 Wydawać się może, że warzywa sieje się i sadzi wiosną, a latem czy jesienią przeprowadza się jedynie zbiory. W rzeczywistości niektóre gatunki wysiewa się w czerwcu, lipcu, a nawet w sierpniu. Dzięki temu zagospodarowuje się puste miejsca w warzywniaku, a przy okazji można dłużej cieszyć się smacznymi warzywami. Jakie warzywa siać bądź sadzić latem? Jak je pielęgnować?

Po co siać siać warzywa poplonowe? Czym kierować się przy doborze gatunków?

Siew i sadzenie warzyw latem pozwala na lepsze zagospodarowanie obszaru przeznaczonego na warzywnik. Dzięki temu uzyskuje się więcej warzyw z danej jednostki powierzchni. Całosezonowa uprawa warzyw ma zarazem przełożenie praktyczne, unika się pozostawiania pustych przestrzeni, które szybko zarastają chwastami. Wybierając gatunki zwraca się uwagę na wczesność odmian, tj. czy są przeznaczone do siewu letniego i tym samym nie wykazują tendencji do tworzenia pędów kwiatostanowych. 

Warto pamiętać, że nie wprowadza się do poszczególnych zagonów warzyw, które należą do tej samej rodziny względem warzyw zebranych. Dla przykładu nie sieje się jarmużu po kalarepie (rodzina kapustowatych).

Warzywa wysiewane wczesnym latem

Od drugiej połowy czerwca w warzywniaku wysiewa się mało znane warzywa – sałatę łodygową i endywię. Warto je dodawać m.in. do sałatek i surówek. Przez cały czerwiec, a więc także na początku lata sieje się buraki ćwikłowe, fasolę szparagową, kapustę głowiastą, brukselkę i brokuła.

Buraki i sałatkę łodygową sieje się w terminie do pierwszego tygodnia lipca, zaś endywię, koper ogrodowy i fasolkę szparagową przez cały lipiec. Oprócz tego przez cały miesiąc można siać roszponkę, rzodkiew i szczypiorek. Ostatni tydzień lipca to dobry termin na siew szpinaku i rzepy.

To może Cię zainteresować:
Jak założyć mały warzywniak na działce?

Które warzywa sieje się późnym latem?

Od sierpnia do gruntu sieje się warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym. Zalicza się do nich koper ogrodowy, roszponka, szczaw, szpinak oraz rzodkiewka. Pod osłonami (tunel foliowy, szklarnia) wysiewa się dodatkowo sałatę masłową, pak choi, szpinak musztardowy, endywię i kapustę pekińską.

Na początku września można siać koper i sałatę. W połowie miesiąca wysiewa się rukolę, rozszponkę, szpinak i buraki liściowe. Przez cały miesiąc sieje pietruszkę naciową i komatsunę. 

Poza nasionami można nabyć także rozsadę warzyw, którą sadzi się ok. 2-3 tygodnie później względem optymalnego terminu siewu. W naszym sklepie dostępne są m.in. sadzonki szczawiu zwyczajnego, szpinaku zimowego, pietruszki naciowej i jarmużu.

Sprawdź także:
Ogród warzywny w skrzyniach – od czego zacząć?

Pielęgnacja warzyw po siewie

Oczywiste jest, że przy letnim siewie najważniejsze jest regularne, nawet codzienne podlewanie. Siewki i młode sadzonki są wrażliwe na niedobór wody i bardzo szybko więdną. W uprawie pod osłonami zaleca się używać odstanej, letniej wody (np. przechowywanej w beczkach ustawionych w tunelu). Lato to intensywny okres zwalczania zachwaszczenia. Jeśli nie ma pomysłu na zagospodarowanie danego miejsca warzywami warto przynajmniej posiać/posadzić rośliny fitosanitarne bądź nawozy zielone. Dzięki temu poprawia się zdrowotność warzywniaka, a ogranicza wzrost gatunków niepożądanych.

[product id="2119","2120","1652","2129"]

O autorze

Zdjęcie Michała Mazika, autora artykułu

Michał Mazik

Pasjonat roślin ozdobnych i leczniczych. Absolwent ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Autor kilkudziesięciu książek branżowych, w tym „Zioła w kuchni” i „Zdrowie z ogrodu”. Łączy pasję z pracą, dzieląc się wiedzą o uprawie roślin i ich zastosowaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium