Wino z porzeczek czy winorośli? - poznaj sekrety winiarskie

Wino z porzeczek czy winorośli? - poznaj sekrety winiarskie

Coraz częściej znajdują się entuzjaści wytwarzania domowego wina. Od jakiegoś czasu obserwujemy również odradzanie się branży winiarskiej w Polsce, która dostarcza nam wspaniałych produktów. Wino uzyskuje się w wyniku fermentacji moszczu owoców. Ze względu na wielość odmian porzeczek i winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji istnieje wiele rodzajów win.

Najlepsze odmiany winorośli do uprawy w Polsce na wino

W Polsce istnieje wiele odmian winorośli, które idealnie nadadzą się do wytwarzania wina. Winorośl w doniczkach to prosty sposób na zasadzenie pięknego i urodzajnego krzewu owocowego w ogrodzie. Należy je odpowiednio dobrać do warunków panujących w danym regionie, ponieważ są odmiany o różnej odporności na mróz, szybkości wzrostu, czy owocowaniu. W wyborze winorośli na produkcję wina liczy się najbardziej smak, wielkość i aromat owoców. Polecamy szczególnie odmiany Muscat Bleu, Bianca oraz Konkord Rosyjski. Jeżeli interesuje Cię uprawa winorośli - poradnik - krok po kroku, od sadzenia po cięcie, to zachęcamy do zapoznania się z naszym blogiem.

Muscat Bleu

Typową odmianą uprawianą w Polsce do wytwarzania wina à la muscat jest winorośl Muscat Bleu. Odmiana ta jest znana i uprawiana od Starożytności, a do nas przybyła ze Szwajcarii. Owoce pachną wyjątkowo i zapadają w pamięć, mieszanką aromatów słodkich i korzennych, a także róży, jaśminu, kwiatów pomarańczy, geranium, lipy, kolendry i wosku pszczelego. Krzewy owocowe są odporne na większość chorób w tym choroby grzybowe, dlatego idealnie nadają się do uprawy ekologicznej i na ekologiczne wina. Winorośl ta jest dosyć odporna na mrozy, wytrzymuje nawet do -25 stopni Celsjusza, dlatego z powodzeniem może być uprawiana w całej Polsce. Wymaga ziemi żyznej, przepuszczalnej oraz gliniastej, z obojętnym ph. Obowiązkowe jest sezonowe cięcie oraz prześwietlania krzewu. Ekspozycja tej rośliny powinna być słoneczna i ciepła. Krzewy są silnie, a liście są duże, błyszczące, z widocznymi fałdami i zębami, dlatego też niezwykle zdobią ogród lub działkę. Owocują zazwyczaj w 4 roku od posadzenia, zazwyczaj w połowie września. Winorośl w doniczkach, która jest u nas dostępna, będzie idealną opcją na rozpoczęcie swojej przygody z wytwórstwem wina.

Odmiana Bianca

Kolejną odmianą, która nadaje się idealnie do uprawy pod wino nawet dla początkujących jest winorośl Bianca. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Polsce. Owoce zbieramy w październiku. Są one w smaku dość słodkie, neutralne, a zarazem delikatne. Owocowanie jest bardzo obfite. Krzewy owocowe są silnie i mają sztywne pędy. Winorośl Bianca charakteryzuje się pięknymi liśćmi, o interesującym wygiętym kształcie i intensywnym zielonym, połyskującym kolorze. Winorośl całkiem dobrze znosi mrozy, wytrzymuje do -25 stopni Celsjusza. Jest również odporna na choroby, np. takie jak mączniak, dlatego nadaje się do ekologicznych upraw. Lubi miejsca słoneczne, ale nie podmokłe, a glebę o odczynie obojętnym.

Odmiana Konkord Rosyjski

Należy tutaj również wspomnieć o odmianie Konkord Rosyjski, którego małe owoce idealnie nadają się do przetworzenia na pyszne wino. Winorośl ta, to klasyczna, typowo winiarska odmiana, o aromatycznych owocach, w smaku słodko-kwaśnych. Owoce zbieramy w drugiej połowie września. Najlepsze wino wychodzi jednak z owoców zerwanych po pierwszych przymrozkach. Na jej skórce występuje spora ilość naturalnych drożdży, więc nie trzeba ich już dodawać do wina. Odmiana ta jest bardzo odporna na mróz i choroby, dlatego jest idealna do upraw ekologicznych. Nie ma dużych wymagań glebowych, ponieważ rośnie dobrze w większości podłoży, ale najbardziej lubi lekko gliniaste, o odczynie 6,5-7,2 pH. Jeżeli chodzi o stanowisko, to zaleca się słoneczne lub w półcieniu. Przycinanie powinno się odbywać co roku, w lutym. Więcej o najlepszych odmianach winorośli do uprawy w Polsce można przeczytać w naszym poprzednim artykule.

Najlepsze odmiany porzeczki do produkcji wina

Porzeczka to cudowny surowiec do przygotowania wina. W Polsce chętnie wybierany Najpopularniejsze odmiany porzeczki zalecane do win, nalewek oraz produkcji innych napojów alkoholowych, to gatunki czarne, takie jak: Gofert, Tihope, Tisel, Ruben. Owoce z tych odmian nadają się również na soki, dżemy, konfitury i galaretki. Należy jednak pamiętać, że duża kwasowość tego owocu sprawia, że przed przygotowaniem nastawu powinno się ją obniżyć, jeżeli chcemy otrzymać idealny trunek. Jak zredukować kwasowość? Można np. dodać niewielką ilość wody do moszczu. Innym dobrym rozwiązaniem jest dodanie do nastawu drożdży redukujących kwasowość. Rośliny te nie są też specjalnie wymagające. Lubią stanowiska słoneczne, ciepłe i osłonięte od silnych wiatrów.

Wybór winorośl, czy porzeczka jest bardzo trudny. Dużo zależy od naszych preferencji smakowych oraz przeznaczenia tych roślin. Dobrze dobrane odmiany będą nas cieszyły urodzajnymi plonami i nie będą bardzo wymagające pod względem pielęgnacji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl