DEREŃ JADALNY RACIBORSKI (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Raciborski(szczepiony) w donicy to odmiana wyhodowana przez Polaków, w Arboretum Bolestraszyce. Siewka została uzyskana z jednego ze starych parków dworskich, gdzie kiedyś tam oznaczał symbol luksusu. Nazwa pochodzi od Polskiego botanika, prof. Mariana Raciborskiego. Był on pionerem ochrony przyrody, dyrektorem Ogrodu Botanicznego w Krakowie oraz nauczycielem w Akademii Rolniczej w Dublanach, skąd wywodzi się jedna z odmian - Dereń Jadalny Dublany(szczepiony) w donicy.
Charakterystyka krzewu
Krzew ma rozłożysty pokrój, rośnie do ok. 4-5m oraz 2m szerokości. Kwitnie na przełomie lutego i marca żółtymi kwiatami.
Owoc
Odmiana o średniej porze dojrzewania owoców, dojrzałość zbiorcza przypada na wrzesień. Owocuje równomiernie.
Owoce są średniej wielkości, ok. 4g. Kształtem owalne, jak oliwki.
Posiada małą pestkę, co jest bardzo pożądane(ok. 12%). Jedna z najsłodszych odmian, zawartość cukrów w owocach to 14%(podobnie jak Kresoviak).
Polecana do bezpośredniego spożycia a także na dżemy, przetwory i nalewki.
Uprawa
Dereń do odmiana łatwa w uprawie, preferuje glebę o odczynie obojętnym oraz stanowisko słoneczne lub półcień. Jest mrozoodporna oraz nie zapada na choroby. Nie wymaga zapylacza. Inna odmiana posadzona obok zwiększy plon.