JAGODA GOJI BIG BERRY W DONICY
Opis
Big Berry to nowa, Szwajcarska, coraz chętniej wybierana odmiana.
Owoc
Owoce 'Big Berry' smakują słodko i soczyście. Niektórzy wyczuwają w nich nutę winogronową. Rozmiarowo duże, jedna jagoda jest o wielkości ok. 1,8cm. Przyjmują stożkowy kształt oraz czerwono-pomarańczowy kolor. Plon jest obfity. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek sierpnia i trwa aż do jesiennych przymrozków. Jagody goji najczęściej spożywa się po ususzeniu lub w przetworach, mogą być także jedzone bezpośrednio z krzewu. Zawierają wiele witamin i minerałów. Hamują proces starzenia się oraz pomagają walczyć z nadwagą. W Chinach określane są "owocami długowieczności".
Uprawa
Odmiana odporna na mróz(nawet -30'C), choroby i susze(dorosłe krzewy). Wymaga przywiązania do podpory. Jagode goji z donicy można sadzić wiosną, latem oraz jesienią. Przez pierwszą zimę roślinę warto okryć włókniną oraz usypać kopczyk nad korzeniami, aby je też dodatkowo ochronić. Przy sadzeniu warto zachować odstęp między sadzonkami ok. 2,5m. Pierwszych owoców można spodziewać się już w drugim roku od zasadzenia. Jagoda Goji urośnie w prawie każdej glebie, choć najlepiej aby była żyzna i przepuszczalna o pH = 8,2-8,6. Zaleca się słoneczne stanowisko. Po posadzeniu jagodę goji zaleca przywiązać się do podpory.
Cięcie: W maju warto prześwietlać lekko krzew, usuwając zbyt zagęszczone pędy. Przy dorosłych krzewach wycina się najstarsze pędy oraz skraca pokładające na ziemi.
Krzew
Tworzy długie, elastyczne i wygięte pędy oraz szarozielone liście. Dorasta do ok. 2m wysokości. Przyjmuje rozłożysty pokrój. Roczny przyrost to ok. 50cm. Kwitnie od maja do września fioletowymi kwiatami.
Zapylacze
Jagody goji są samopylne, ale lepiej plonują w pobliżu drugiej odmiany. W tym przypadku może to być np. Sweet Berry.