JAGODA GOJI SWEET BERRY W DONICY
Opis
Jagoda Goji Sweet Berry to najsłodsza odmiana. Została wynaleziona przez Niemieckiego hodowcę Kordesa Christiana.
Owoc
Odmiana wytwarza owoce o ok. 1cm długości. Skórka jest czerwonego koloru. Smakują słodko-cierpko, z nutą winogron. Owocuje obficie, głównie na końcach gałęzi.
Dojrzałość zbiorcza przypada na październik. Jagoda goji to krzew o sporych właściwościach zdrowotnych.
Krzew
Odmiana kwitnie wczesnym latem fioletowymi kwiatami. Rośnie do 2-3m wysokości i 1,5m szerokości.
Uprawa
Odmiana odporna na mróz(-26'C) i choroby. Powinno się jednak przez pierwsze 2 lata wykonywać odpowiednie zabezpieczenie przed zimą na młodych krzewach. Warto wybrać miejsce słoneczne. Najepiej rośnie w glebie o pH=8,2-8,7. Krzewy trzeba nawozić corocznie, w maju. Wymaga podobnych podpór co maliny, czyli dwóch słupów i rozłożonych między nimi drutów. Goji należy corocznie przycinać.
Odmiana samopylna, ale lepiej owocuje w pobliżu innej odmiany, np. Big Berry.