JAGODA KAMCZACKA INDIGO GEM W DONICY
Opis
'Indigo Gem' uchodzi za jedną z najwartościowszych odmian jagody kamczackiej (Lonicera caerulea) do bezpośredniego spożycia. Jest smaczna i daje dobry plon. Nadaje się także do przetwarzania. Poleca się ją wykorzystywać do produkcji wina! Jest odmianą kanadyjską, wyselekcjonowano ją na Uniwersytecie Saskatchewan.
Charakterystyka jagody kamczackiej 'Indigo Gem'
Jagoda kamczacka 'Indigo Gem' dorasta do 180cm wysokości przy 120cm szerokości. Rośnie szybko. Tworzy sztywne, wzniesione pędy układające się w kształt litery V. Pokrój jest kulisty. Liście mają owalny kształt. Krzew zakwita na początku maja. Kwiaty są drobne, żółtawe.
Owoce
Odmiana 'Indigo Gem' owocuje w drugiej połowie czerwca. Owoce są średniej wielkości, wydłużone, o skórce granatowej z woskowym nalotem. Pojedynczy owoc ma wagę ok. 1,3g. Mają słodko-kwaśny smak (słodszy od wielu innych odmian). To, co wyróżnia 'Indigo Gem' w obrębie gatunku, to lekko gumowata konsystencja miąższu. Z tego powodu jest ceniona na owoc deserowy, ale jednocześnie świetnie sprawdza się w przetworach. Owoce nadają się do zbioru ręcznego i mechanicznego. Mocno trzymają się na pędach, nawet do zaschnięcia. Z jednego krzaka można uzyskać plon w wysokości 4-5kg.
Uprawa jagody kamczackiej 'Indigo Gem'
Krzew jest mało wymagający i znosi różne warunki glebowe. Optymalne są jednak podłoża piaszczysto-gliniaste, średnio żyzne i umiarkowanie wilgotne o odczynie lekko kwaśnym. Sadzonki umieszcza się w gruncie jesienią lub wiosną w odległości co ok. 1m (w rzędach trochę gęściej, w uprawie amatorskiej można pozostawić im więcej miejsca). Odmiana jest odporna na mróz. Kwiaty wytrzymują temperatury do -8°C. W piątym roku uprawy wykonuje się cięcie prześwietlające. Krzewy źle reagują na nadmierne zagęszczenie pędów (słabsze plonowanie).
Zapylacze
Jagoda kamczacka 'Indigo Gem' do wydajnego plonowania wymaga posadzenia w sąsiedztwie innych odmian (zapylenie krzyżowe). Najlepszymi zapylaczami są 'Aurora' oraz 'Honey Bee'.