ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO
Opis
Śliwa Japońska Angeleno to późna, smaczna i niewymagająca odmiana.
Owoc
Kuliste, duże(50-70g) owoce z bordową skórką. Wewnątrz znajduje się żółty, słodko-kwaśny, soczysty i aromatyczny miąższ oraz mała, dobrze odchodząca pestka. Sprawdzają się w przetworach, świetnie smakują również na surowo. Plon średnio obfity i coroczny. Dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec września.
Pokrój
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie oraz tworzy średnio zagęszczoną, stożkową koronę o lekko uniesionych pędach. Docelowa wysokość to ok. 3-4m.
Uprawa
Odmiana mrozoodporna(-30'C), dobrze odporna na choroby. W okres owocowania wchodzi wcześnie, po 2-3 latach od zasadzenia. Preferuje słoneczne i bezwietrzne stanowisko.
Zapylacze: Nie jest samopłodna, przykładowe odmiany zapylające- Fortune, Santa Rosa.
Cięcie: Po posadzeniu śliwę z odkrytym korzeniem należy przyciąć wiosną(nawet po zasadzeniu). Jeśli nasadzenia dokonujemy jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Jeżeli sadzona ma pędy boczne to skracamy je o 1/3 a przewodnik o 1/2. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W kolejnych latach należy wykonywać cięcie formujące i prześwietlające(wycinając pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się, uschnięte czy chore). Śliwa Angelo zagęszcza się średnio, dobrze po zbiorach jest prześwietlać drzewo. Przycinanie zaleca się wykonywać w pogodny dzień.