DEREŃ JADALNY SŁOWIANIN (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Słowianin (szczepiony) to Polska odmiana wyselekcjonowana w Arboretum Bolestraszyce. Siewka pochodziła z Ukrainy. Do rejestru została
wpisana w latach 2008-2010.
Charakterystyka krzewu
Dorasta do ok. 3-5m wysokości oraz 2m szerokości. Kwitnie na przełomie lutego i marca żółtymi kwiatami, kiedy jest w stanie
bezlistnym.
Owoc
Jedna z najsłodszych odmian, zawartość cukrów wynosi 14%(podobnie jak Kresoviak czy Raciborski). Słyną z najwyższej zawartości pektyn. Owoce są o wielkości ok. 6g, koloru czerwonego. Udział pestki to 13%. Kształtem butelkowo gruszkowate. Odmiana o średniej porze dojrzewania owoców, zaczynają dojrzewać na początku września. Owocuje nierównomiernie, przez co okres zbioru jest wydłużony. Plonuje obfice, z dorosłego krzewu możemy zebrać nawet 50kg/rocznie.
Odmiana deserowa, idealna do bezpośredniego spożycia. Nadaje się również na konfitury, nalewki, dżemy czy soki.
Uprawa
Dereń to krzew łatwy w uprawie. Jest mrozoodporny oraz odporny na choroby. Zaleca się stanowisko słoneczne lub półcień. Gleba powinna być żyzna o obojętnym pH, źle znosi kwaśniejsze podłoże. Nie wymaga przycinania, starsze krzewy można lekko prześwietlać. Do zawiązania owoców wymaga dodatkowej, jakiejkolwiek innej odmiany w pobliżu.