Pigwowiec japoński - sadzenie, uprawa i cięcie

Pigwowiec japoński - sadzenie, uprawa i przycinanie

Pigwowiec japoński to krzew owocowy o niewielkich wymaganiach uprawowych. Kwitnie obficie wczesną wiosną, jeszcze przed pojawieniem się liści. Pędy pokryte są niewielkimi cierniami. W zależności od odmiany, kwiaty mogą być koloru białego, różowego lub czerwonego. Z tego powodu jest to roślina także o walorach ozdobnych. Owoce pigwowca zawartością wit. C przewyższają nawet cytrynę, stąd nazywa się go potocznie Polską cytryną. Owoce zwiększają odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Nie należy mylić go z pigwą, mimo że to dwie prawie identyczne rośliny. O różnicach między pigwą a pigwowcem pisaliśmy w osobnym artykule (link). Pigwowca polecamy do każdego przydomowego ogrodu.

 

Sadzenie

Może zostać posadzony przez osoby na działkach, które odwiedzają je sporadycznie. Nie wymaga zbyt wiele uwagi, nie zajmuje też dużo miejsca. Nie przeszkadzają mu też zanieczyszczenia powietrza - dobrze rośnie przy ulicach. Stanowisko powinno być jednak wybrane z rozwagą, ponieważ może nie przetrwać przesadzenia w inne miejsce. Przy nasadzeniu warto wybrać glebę żyzną, próchniczą i przepuszczalną o pH = 5,6-6,5, wymieszaną wraz z kompostownikiem. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Termin sadzenia to wiosna, jesień a także lato - w przypadku sadzonek doniczkowanych. Pigwowiec jest samopylny, nie wymaga innych odmian w pobliżu. Dorasta do ok. 1,5m wysokości i 2m szerokości. Wysokość i szerokość można jednak praktycznie dowolnie skracać. Pigwowiec naturalnie rośnie w formie krzewu, ale przy odpowiednim przycinaniu można stworzyć z niego także niewielkie drzewko (wówczas trzeba sadzonkę przywiązać do podpory, wycinać dolne gałązki a wyższe skracać, aby wytworzyć koronę). O ile większość roślin jest lepsza w formie szczepionej (specjalna metoda produkowania sadzonek), to pigwowiec japoński może pochodzić także z formy dzikiej, czyli z nasiona. Według doświadczeń pigwowiec pochodzący z siewki cieszy się dłuższą żywotnością, a wielkość owoców i plon nie odbiega od wersji szczepionej. Nie jest to jednak kolosalna różnica.

 

Sadzonki pigwowca można nabyć w drzewka-faworytka.pl

 

Pierwsze przycinanie

Krzew po posadzeniu trzeba przyciąć, nawet od razu, jeżeli sadzimy go wiosną. Jesienią trzeba poczekać z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Skraca się wtedy pędy prawie tuż przy ziemi. Trzeba jedynie zostawić dwa-trzy ostatnie pąki. W przyszłości wybiją z nich gałązki. Nie należy się tego cięcia bać, mimo że wygląda drastycznie - skracamy przecież prawie całą sadzonkę. W ten sposób zwiększamy szansę przyjęcia, zmuszamy także sadzonkę do wytworzenia większej ilości rozgałęzień w przyszłości. Sadzonek z doniczek po posadzeniu nie trzeba przycinać. 

 

Dalsze przycinanie

Od teraz pigwowca należy ciąć podczas kwitnienia. W 2-3 roku pigwowiec wytworzy pędy obsypane w kwiaty, ich końce nie będą w kwiatach. Są to młode przyrosty, które należy skracać o połowę lub więcej. Wycinać powinno się także pędy słabe, cienkie i pokładające się na ziemi. W kolejnych latach pigwowiec mocno zagęści się. Wówczas warto prześwietlić krzew, wycinając pędy krzyżujące się, zbytnio zagęszczone. Wyciąć także należy najstarsze 3-4 pędy, tuż przy ziemi. Pigwowiec rozmnaża się poprzez system korzeniowy, tak więc w żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Nie należy jednak wycinać wszystkich pędów przy ziemi, w ten sposób pozbędziemy się owoców. Pigwowiec owocuje na pędach 2 letnich i starszych.

 

 

Odporność na choroby i mróz

Pigwowiec nie zapada na choroby, nie wymaga więc oprysków. Jest wysoce mrozoodporny - można go sadzić w całym kraju.

 

Owoce - charakterystyka, zastosowanie i właściwości

Pigwowiec na surowo smakuje słabo, owoce mają zastosowanie głównie przetwórcze - gdzie smakują już wyśmienicie. Są to małe, okrągłe, twarde, kwaśne i aromatyczne owoce. Ich zapach jest mocny i przyjemny - cytrusowy. Najpyszniejszym zastosowaniem są soki - które można dodawać zimą do herbat. Z owoców można wykonać także galaretki, dżemy, konfitury i nalewki. Są łatwe do drylowania  - wystarczy przeciąć nożem owoc na pół, a następnie wyjąć nasiona. Owoce pigwowca są gotowe do zbioru jesienią. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwskurczowe. Pomagają także z problemami żołądkowymi. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl