Pigwowiec japoński to krzew owocowy o niewielkich wymaganiach uprawowych. Kwitnie obficie wczesną wiosną, jeszcze przed pojawieniem się liści. Pędy pokryte są niewielkimi cierniami. W zależności od odmiany, kwiaty mogą być koloru białego, różowego lub czerwonego. Z tego powodu jest to roślina także o walorach ozdobnych. Owoce pigwowca zawartością wit. C przewyższają nawet cytrynę, stąd nazywa się go potocznie Polską cytryną. Owoce zwiększają odporność organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Nie należy mylić go z pigwą, mimo że to dwie prawie identyczne rośliny. O różnicach między pigwą a pigwowcem pisaliśmy w osobnym artykule (link). Pigwowca polecamy do każdego przydomowego ogrodu.
Sadzenie
Pigwowiec nie wymaga zbyt wiele uwagi, nie zajmuje też dużo miejsca. Zanieczyszczone powietrze nie stanowi dla niego problemu - dobrze rośnie przy ulicach. Stanowisko powinno być jednak wybrane z rozwagą, ponieważ może nie przetrwać przesadzenia w inne miejsce. Przy sadzeniu warto wybrać glebę żyzną, próchniczą i przepuszczalną o pH = 5,6-6,5, wymieszaną wraz z kompostownikiem. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Termin sadzenia to wiosna, jesień a także lato - w przypadku sadzonek doniczkowanych. Dorasta do ok. 1,5m wysokości i 2m szerokości. Wysokość i szerokość można jednak korygować cięciem. Pigwowiec naturalnie rośnie w formie krzewu, ale przy odpowiednim przycinaniu, można stworzyć z niego także niewielkie drzewko (wówczas trzeba sadzonkę przywiązać do podpory, wycinać dolne gałązki, a wyższe skracać, aby wytworzyć koronę). O ile większość roślin jest lepsza w formie szczepionej (specjalna metoda produkowania sadzonek), to pigwowiec japoński może pochodzić także z formy dzikiej, czyli z nasiona. Według doświadczeń pigwowiec pochodzący z siewki cieszy się dłuższą żywotnością, a wielkość owoców i plon nie odbiega od wersji szczepionej. Nie jest to jednak kolosalna różnica.
Pigwowiec Japoński w teorii jest samopylny. Oznacza to, że nie wymaga innej odmiany w pobliżu do owocowania. W praktyce jednak, warto sadzić minimum dwie, różne odmiany, lub np. 5 jednej odmiany i 1 innej. Zwiększymy wtedy potencjał plonu o 5-10%. Przypominamy, że zapylanie działa najlepiej do maksymalnie 12m.
Sadzonki pigwowca można nabyć w drzewka-faworytka.pl
Pierwsze przycinanie
Krzew po posadzeniu trzeba przyciąć, nawet od razu, jeżeli sadzimy go wiosną. Jesienią trzeba poczekać z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Skraca się wtedy pędy prawie tuż przy ziemi. Trzeba jedynie zostawić dwa-trzy ostatnie pąki. W przyszłości wybiją z nich gałązki. Nie należy się tego cięcia bać, mimo że wygląda drastycznie - skracamy przecież prawie całą sadzonkę. W ten sposób zwiększamy szansę przyjęcia, zmuszamy także sadzonkę do wytworzenia większej ilości rozgałęzień w przyszłości. Dotyczy to pigwowca z odkrytym korzeniem. Sadzonkom z doniczek po posadzeniu skraca się pędy jedynie o 1/3.
Dalsze przycinanie
Od teraz pigwowca należy ciąć podczas kwitnienia. W 2-3 roku pigwowiec wytworzy pędy obsypane w kwiaty, ich końce nie będą w kwiatach. Są to młode przyrosty, które należy skracać o połowę lub więcej. Wycinać powinno się także pędy słabe, cienkie i pokładające się na ziemi. W kolejnych latach pigwowiec mocno zagęści się. Wówczas warto prześwietlić krzew, wycinając pędy krzyżujące się, zbytnio zagęszczone. Wyciąć także należy najstarsze 3-4 pędy, tuż przy ziemi. Pigwowiec rozmnaża się poprzez system korzeniowy, tak więc w żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Nie należy jednak wycinać wszystkich pędów przy ziemi, w ten sposób pozbędziemy się owoców. Pigwowiec owocuje na pędach 2 letnich i starszych.


Odporność na choroby i mróz
Pigwowiec nie zapada na choroby, nie wymaga więc oprysków. Jest wysoce mrozoodporny - można go sadzić w całym kraju.
Owoce - charakterystyka, zastosowanie i właściwości
Pigwowiec na surowo smakuje słabo, owoce mają zastosowanie głównie przetwórcze - gdzie smakują już wyśmienicie. Są to małe, okrągłe, twarde, kwaśne i aromatyczne owoce. Ich zapach jest mocny i przyjemny - cytrusowy. Najpyszniejszym zastosowaniem są soki - które można dodawać zimą do herbat. Z owoców można wykonać także galaretki, dżemy, konfitury i nalewki. Są łatwe do drylowania - wystarczy przeciąć nożem owoc na pół, a następnie wyjąć nasiona. Owoce pigwowca są gotowe do zbioru jesienią. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwskurczowe. Pomagają także z problemami żołądkowymi.