GRUSZA AZJATYCKA NIJISSEIKI
Opis
Grusza Azjatycka Nijisseiki to odmiana pochodząca z miasta Matsudo (jap. 松戸市 Matsudo-shi) w Japonii. To jedna z najpopularniejszych grusz azjatyckich w USA.
Owoc
Owoce są duże i okrągłe. Zewnątrz pokryte brązowo-żółtą skórkę w białe kropki. Miąższ jest biały, chrupki, niesamowicie słodki i soczysty. Dobrze się przechowują. Dojrzałość zbiorcza przypada na przełom sierpnia i września. Grusze azjatyckie szybko owocują po posadzeniu, ta odmiana owocuje już po 2 latach.
Uprawa
Grusze azjatyckie świetnie sprawdzają się w naszym klimacie, rosną tak samo dobrze jak odmiany Europejskie. Są dobrze mrozoodporne, do -30'C. Rzadko zapadają na choroby, w tym często występującą rdzę gruszy. W Japonii często przy odmianach uprawianych towarowo wykonuje się tzw. przerzedzanie zawiązków (niedojrzałe, małe owocki przerzedza się co ok. 12cm). Celem tego jest równe wybarwienie, szybsze dojrzewanie i większe owoce. Zaleca się stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatrów. Gleba powinna być żyzna, próchnicza i przepuszczalna o pH = 5,5-6,5.
Drzewo
Rośnie średnio silnie. Docelowa wysokość to 4-5m, choć może być korygowana przez przycinanie. Kwitnie białymi, pachnącymi kwiatami w połowie wiosny. Liście są zielone, jesienią przyjmują czerwono-pomarańczową barwę. Pięknie zdobi ogród przez cały rok.
Zapylacze
Obcopylna. Przykładowe zapylacze: Chojuro, Shinseiki, Konferencja.