GRUSZA TRIUMF PACKHAMA
Opis
Grusza Triumf Packhama to australijska odmiana wyhodowana w Molong, niewielkim miasteczku w środkowo-zachodniej części Nowej Południowej Walii, o korzeniach sięgających końca XIX wieku.
Owoc
Owoce tej odmiany posiadają skórkę początkowo zieloną, która stopniowo przechodzi w zielono-żółtą w końcowej fazie dojrzewania. Charakteryzują się delikatnymi, oliwkowymi plamkami, a czasami także małym, rdzawym nalotem. Mają charakterystyczny kształt, szeroki u podstawy, a gniazdo nasienne dzieli je na nierówne proporcje. Miąższ jest biały. Owoce są średnich i dużych rozmiarów, dojrzewają od późnej jesieni do wczesnej zimy. Gruszki te cechują się niezwykłym smakiem, są słodkie i soczyste. Doskonale sprawdzają się do spożycia w stanie surowym, a także do przetworów czy przechowywania.
Uprawa
Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Ta odmiana jest łatwa w uprawie, mrozoodporna i dobrze odporna na choroby. Zaleca się przerzedzanie nadmiaru zawiązków, aby owoce mogły osiągnąć większą wielkość. Wiosną pojawiają się pachnące, duże, białe kwiaty. Po posadzeniu wymaga przycięcia do ok. 130cm wysokości. W kolejnych latach istotne jest cięcie formujące i prześwietlające.
Zapylacze
Triumf Packhama wymaga obecności innej odmiany w pobliżu w celu prawidłowego zapylenia. Do tej roli nadają się odmiany takie jak Konferencja, Bera Hardy czy Nijisseiki. Triumf Packhama jest doskonałym zapylaczem dla innych odmian.