ŚLIWA CACANSKA RANA
Opis
Śliwa Cacanska Rana to odmiana wyhodowana w 1961r w Jugosławii. Krzyżówka W. Wangenheima x W. Pożegacza. Ze względu na dość dużą odporność, jest to odmiana polecana na działki czy do ogrodów przydomowych.
Owoc
Duże owoce (ok. 50g), jajowatego kształtu. Skórka różowo-bordowa, pokryta niebieskim nalotem. Zbiór jest umiarkowany, przypada na koniec lipca. Miąższ zielono-żółty, słodko-kwaśny, średnio soczysty, smaczny i całkowicie odchodzący od pestki. Owoce u uniwersalnym zastosowaniu. Jest to odmiana deserowa. Świetnie smakuje także w przetworach. Jedna z lepszych odmian na suszenie. Dojrzewa nierównomiernie. Zbioru należy dokonywać minimum 2-krotnie. Owoce w chłodne, wilgotne lata smakują słabiej niż w pogodne. Owocuje po 3 latach od zasadzenia.
Uprawa
Odporność: Drzewo średnio mrozoodporne. Jej słodkie owoce są atakowane przez osy. Bardzo duża tolerancja na szarkę.
Zapylacze: Obcopylna. Do owocowania wymaga innych odmian w pobliżu kwitnących w zbieżnym terminie, np. Stanley, Herman, Amers, Najbolia.
Cięcie: Śliwy należy początkowo przyciąć wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Jeśli nasadzenia dokonujemy jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Pędy boczne skracamy o 1/3, a przewodnik o 1/2. Pędy rosnące pod zbyt ostrym kątem lub cienkie wycina się całkowicie. Sadzonkę bez pędów bocznych skraca się do ok. 130-140cm wysokości. W kolejnych latach należy wykonywać cięcie formujące i prześwietlające (wycinając pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się, uschnięte czy chore). Przycinanie zaleca się wykonywać w pogodny dzień. W późniejszych latach drzewa pestkowe (w tym śliwy) przycina się po zbiorach.
Drzewo rośnie średnio silnie. Korona jest rozłożysta ze sztywnymi, wzniesionymi pędami. Tworzy szerokie kąty między przewodnikiem a rozgałęzieniami, dzięki temu jest łatwa do formowania.