JABŁOŃ ANTONÓWKA ZWYKŁA
Opis
Antonówka Zwykła to bardzo lubiana stara odmiana jabłoni. Choć na chwilę została zapomniana przez sadowników, w ostatnich latach jest bardzo chętnie wybierana, zarówno do przydomowych ogrodów, jak i sadów towarowych.
Charakterystyka drzewa
Drzewka Antonówki Zwykłej rosną raczej powoli, ale w każdym roku tempo to wzrasta. Pnie mają sposobność do przekrzywiania się, więc dobrze jest zapewnić im definiującą podporę z palika. Koronę tworzą szeroką i luźną. Docelowa wysokość drzewa to 3-4m.
Owoc
Jabłka Antonówki Zwykłej są dość różne i nieregularne – mniejsze i większe, bardziej okrągłe i wydłużone. Na zewnątrz jasna skórka, początkowo zielonkawa, z czasem coraz bardziej żółta. Wewnątrz jasny miąższ, który w smaku jest wyjątkowy – bardzo soczysty, lekko kwaśny, aromatyczny. Jabłka dojrzałe są początkiem września. Można je jeść bezpośrednio, wykorzystywać w kuchni lub przetwarzać, na soki zwłaszcza.
Uprawa
Antonówka Zwykła z odkrytym korzeniem to jabłoń, która jest wysoce odporna na mrozy, ale w pierwszych latach warto wykonać zabezpieczenie drzew na zimę. Zarówno korzenie, jak i późniejsze pąki dobrze znoszą niskie temperatury. Antonówka ma także dobrą odporność na choroby. Nasadzeń dokonuje się w miejscach słonecznych, w ziemi o umiarkowanej wilgotności, lekko kwaśnej.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta (Papierówka), James Grieve, Cortland, Titówka, Lobo, Gloster, Wealthy.
Cięcie
Pierwsze cięcie wykonujemy zawsze wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Jest niewielkie – skracamy tylko zbyt długie gałązki, a usuwamy pędy wyrastające na samym dole pnia i te równoległe do przewodnika. W kolejnych latach formujemy i prześwietlamy koronę. Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Wycinamy pędy które rosną pionowo(wilki). Kolejno wycinamy pędy rosnące do dołu, do środka korony i krzyżujące się.