• JABŁOŃ JAMES GRIEVE Z ODKRYTYM KORZENIEM

Jabłoń James Grieve z odkrytym korzeniem, Wysokość sadzonki: ok. 170cm

17.18
Wysyłka w ciągu Od 10 października
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Duża dostępność

Zamówienie telefoniczne: 503 890 367

Zostaw telefon

WYSYŁKA (od 10 października do 1 grudnia) oraz (od 1 marca do 1 maja) w zależności od warunków pogodowych oraz w kolejności zamówień.

 

Jabłoń James Grieve z odkrytym korzeniem jest sadzonką bardzo lubianej odmiany jabłoni, która może być uprawiana w całkowicie ekologiczny sposób. Wymaga tylko podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, by po kilku latach obrodzić w smaczne owoce.

Charakterystyka drzewa
Drzewo rośnie powoli i wytwarza niedużą, średnio gęstą koronę. Dużym atutem jest rozłożystość konarów, które szeroko odchodzą od przewodnika. Owocuje co roku, dość obficie. Dostępne do zakupu są drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami, dostarczane w sezonie jesiennym lub wiosennym.

Owoc
Jabłka odmiany James Grieve są średnie lub duże. Mają stożkowokulisty kształt. Na zewnątrz żółta skórka, pokryta paskowym rumieńcem w kolorach czerwonym, różowym i pomarańczowym. Jabłka w smaku są bardzo smaczne – delikatnie kwaskowe, korzenne i soczyste. Chętnie są wykorzystywane w przetwórstwie owocowym – powstają z nich soki, koncentraty i musy. Jabłka zrywamy pod koniec sierpnia, ale nie dojrzewają równomiernie, więc zbiór trwa nawet do połowy września. Najwięcej walorów smakowych mają bezpośrednio po zerwaniu.

Uprawa
Jabłoń James Grieve z odkrytym korzeniem może trafić do ziemi w całej Polsce, nawet na terenach chłodniejszych. Dobrze znosi zimy, ale pierwsze lata wymaga podstawowego zabezpieczenia. Ma także dobrą odporność na choroby, w tym parcha, mączniaka i choroby kory. Najlepsza ziemia to lessy lub piaszczysto-gliniasta. Stanowisko powinno być słoneczne i zapewniać dostęp korzeniom do wody. Wiosenne cięcie to skrócenie gałęzi o 1/3 oraz przewodnika do wysokości 40 cm ponad najwyższą gałązkę. Starsza jabłoń wymaga cięcia prześwietlającego i przerzedzania zawiązków owocowych.

Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta, Delikates, Cortland, Koksa Pomarańczowa, Boiken, Lobo, McIntosh, Golden Delicious, Spartan, Jonatan.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie