JABŁOŃ KRONSELKA W DONICY
Opis
Jabłoń Kronselska to stara odmiana, wywodząca się z Antonówki. Niegdyś była popularnie uprawiana w Polsce. Dziś jest rzadziej spotykana, głównie w ogrodach przydomowych.
Charakterystyka drzewa
Drzewa jabłoni Kronselskiej rosną silne z kulistą koroną, która szybko zagęszcza się. Aby pozyskać duże owoce, należy ją przycinać, inaczej będzie obradzać drobnymi jabłkami. Drzewka owocowe dostępne są z odkrytym korzeniem lub w doniczkach.
Owoc
Kronselka owocuje przemiennie, raz skromnie, raz obficie. Jabłka są różnej wielkości, delikatnie spłaszczone. Skórka jest w kolorze żółtym, czasem z delikatnym rumieńcem, wraz z dojrzałością, coraz grubsza. Miąższ jest kremowy, kruchy, delikatny. W smaku aromatyczny, słodkawy, smaczny, bogaty w witaminę C. Duże owoce dojrzewają szybciej, można zbierać je już we wrześniu. Małe, pod koniec tego miesiąca.
Uprawa
Jabłoń Kronselska jest odporna na mróz. Wykazuje także dużą odporność na mączniaka i zarazę ogniową. Należy uważać na parcha. Lubi ziemię żyzną, wilgotną i słoneczne miejsca. Posadzona w glebie nieżyznej ma drobne owoce.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta (Papierówka), Antonówka Zwykła, Golden Delicious, Landsberska, Koksa Pomarańczowa.
Cięcie
Jabłoń z donicy jest już na wstępie przycięta oraz posiada rozwiniętą koronkę którą możemy formować. Starsze drzewa wymagają cięcia prześwietlającego które wykonujemy zazwyczaj przed zimą. Wycinamy wtedy pędy rosnące do środka i krzyżujące się w celu prześwietlenia. Jabłoń owocuje na pędach dwu, trzy i czteroletnich. Należy więc wycinać pędy kilkuletnie oraz nie doprowadzać do zbytniego zagęszczenia młodymi pędami(oraz wilkami). Więcej o przycinaniu jabłoni dowiesz się tutaj.