JABŁOŃ KRONSELKA
Opis
Jabłoń Kronselska to stara odmiana, wywodząca się z Antonówki. Niegdyś była popularnie uprawiana w Polsce. Dziś jest rzadziej spotykana, głównie w ogrodach przydomowych.
Charakterystyka drzewa
Drzewa jabłoni Kronselskiej rosną silne z kulistą koroną, która szybko zagęszcza się. Aby pozyskać duże owoce, należy ją przycinać, inaczej będzie obradzać drobnymi jabłkami. Drzewka owocowe dostępne są z odkrytym korzeniem lub w doniczkach.
Owoc
Kronselka owocuje przemiennie, raz skromnie, raz obficie. Jabłka są różnej wielkości, delikatnie spłaszczone. Skórka jest w kolorze żółtym, czasem z delikatnym rumieńcem, wraz z dojrzałością, coraz grubsza. Miąższ jest kremowy, kruchy, delikatny. W smaku aromatyczny, słodkawy, smaczny, bogaty w witaminę C. Duże owoce dojrzewają szybciej, można zbierać je już we wrześniu. Małe, pod koniec tego miesiąca.
Uprawa
Jabłoń Kronselska jest odporna na mróz. Wykazuje także dużą odporność na mączniaka i zarazę ogniową. Należy uważać na parcha. Lubi ziemię żyzną, wilgotną i słoneczne miejsca. Posadzona w glebie nieżyznej ma drobne owoce.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Złota Reneta, Spartan, Papierówka (Oliwka Żółta), Reneta Baumanna, Reneta Zuccalmaglio, Reneta Ananasowa, Reneta Landsberska, McIntosh.
Cięcie
Początkowo sadzonkę należy przyciąć wiosną, nawet jeżeli była zasadzona jesienią. Skracamy wtedy pędy boczne o 1/3 a przewodnik 1/2. Sadzonkę bez rozgałęzień skracamy zwyczajnie do 90cm. Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore, krzyżujące się oraz uszkodzone pędy. Wycinamy także gałązki które rosną pionowo oraz te, które rosną do środka korony i nie dopuszczają światła.