ŚLIWA JAPOŃSKA SHIRO
Opis
Shiro to śliwa japońska chętnie wybierana do małych sadów czy na działki. Drzewko nie sprawia trudności w uprawie, a już po dwóch latach pojawiają się na nim pyszne śliwki.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie silnie, tworząc atrakcyjną kulistą koronę. Owocowanie rozpoczyna wcześnie, bo zazwyczaj w drugim roku uprawy. Potem plonuje corocznie, obradzając w dużą ilość śliw. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami przeznaczone są do nasadzeń wiosennych lub jesiennych.
Owoc
Śliwki są duże, zazwyczaj powyżej 40 gramów masy. Kształt mają sercowaty, symetryczny, a skórkę żółtą. Wewnątrz także żółty miąższ i przyrośnięta do niego pestka. W smaku owoce są dobre, słodko-kwaśne, aromatyczne. Można je jeść na surowo lub przetwarzać na kompoty czy dżemy. Zbiory rozpoczynają się w połowie lipca, ale warto nastawić się na dwukrotne, a nawet trzykrotne ich zrywanie, gdyż nie dojrzewają naraz.
Uprawa
Śliwa japońska Shiro z odkrytym korzeniem powinna zostać posadzona w miejscu ciepłym, słonecznym, spokojnym. Najlepsza ziemia to żyzna, lekka, umiarkowanie wilgotna. Shiro jest dobrze przystosowana do chłodów, występujących w naszym klimacie, choć warto ją zabezpieczyć przez dwa pierwsze lata. Na choroby ma wysoką odporność, w tym na szarkę. Wiosną wykonujemy cięcie pobudzające, ścinając wierzchołek przewodnika i skracając gałęzie o 1/3.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oishi-Wase, Kometa, Santa Rosa, Ozark Premier, Flavor Queen.