ŚLIWA OISHI-WASE
Opis
Oishi-Wase to jedna z najczęściej uprawianych śliw w Japonii. Co ciekawe, w naszym kraju jest praktycznie nieznana. To jedna z najlepszych odmian śliw na świecie. Owocuje bardzo wcześnie - na początku lipca. Wywodzi się z odmiany 'Formosa'.
Charakterystyka drzewa
Drzewo śliwy japońskiej Oishi-Wase rośnie silnie i dorasta do ok. 4m, wysokość można jedynak korygować przycinaniem. W sprzedaży posiadamy drzewka owocowe z odkrytym korzeniem, przygotowane do wsadzenia jesienią lub wiosną.
Owoc
Śliwki są średniej wielkości i duże. Pestka jest bardzo mała (jedna z najmniejszych wśród śliw), okrągła, częściowo zrośnięta z miąższem. Wewnątrz żółty miąższ, który jest soczysty, orzeźwiający, słodki z nutą kwasu i rozpływający się w ustach. Owocuje regularnie i obficie. Apetyczna skórka jest koloru pomarańczowo-czerwonego, im są bardziej dojrzałe, tym czerwony kolor staje się intensywniejszy. Dojrzałość zbiorcza przypada na początku lipca.
Uprawa
Śliwa Oishi-Wase z powodzeniem może być sadzona w Polsce, gdyż nasze warunki klimatyczne są dla niej dobre. Początkowo jest średnio wrażliwa na chód, więc wymaga zabezpieczania zimowego przez pierwszy rok/dwa. Później staje się już wysoce mrozoodporna. Jest dobrze odporna na choroby. Zaleca się stanowisko osłonięte od wiatru. Lubi podłoże przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, zasobne w składniki pokarmowe. Cięcie wiosenne polega na skróceniu gałązek i przewodnika o 1/3, by wyrównać proporcje drzewka i bryły korzeniowej. W następnych latach wykonujemy cięcie formujące.
Zapylacze
Śliwa Oishi-Wase jest częściowo samopłodna. Przykładowe odmiany, przy których owocuje lepiej: Shiro, Afaska Żółta, Kometa, Santa Rosa, Amers.