Nektaryny - uprawa, cięcie i odmiany

Nektaryny - uprawa, cięcie i odmiany

Nektaryny (Prunus persica var. nucipersica) to pyszne, soczyste owoce, zawierające wiele witamin i minerałów. Genetycznie powiązane są z brzoskwiniami, ich uprawa jest podobnie łatwa. W odróżnieniu od brzoskwiń, owoce nektaryn są o gładkiej skórce. Najczęściej uprawia się je w Ameryce, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Chile. U nas również rosną dobrze. Wystarczy spełnić tylko kilka warunków.

 

Sadzenie

Przyjęto stwierdzenie, że nektaryny najlepiej rosną na zachodzie kraju. Ale są takie odmiany, które wytrzymują siarczyste mrozy, nawet -35'C. Jedną z nich jest nektaryna 'Harco'. Tak więc można je uprawiać nawet w najchłodniejszych strefach mrozoodporności. Zaleca się, aby stanowisko było słoneczne i osłonięte od wiatru, np. na południowej ścianie domu. Nektaryny urosną w większości zwykłych gleb, najlepiej rosną w podłożu żyznym, próchniczym i przepuszczalnym o pH = 6,5-7. Młode sadzonki trzeba podlewać, aż do pełnego przyjęcia się. Mniej więcej wystarcza 10l wody, raz na tydzień. Podczas upalnych lat częstotliwość podlewania można zwiększyć, mając na uwadze, aby drzewko nie rosło w ciągłym błocie, ale nie może być również narażone na susze. Nektaryny są samopylne - nie wymagają innych odmian w pobliżu do owocowania. Termin sadzenia to wiosna lub jesień.

 

Pierwsze przycięcie po posadzeniu

Pierwsze przycięcie jest ważne, ponieważ zwiększa szanse przyjęcia się drzewka. Poza tym jest to wstęp do korony. Nie przycięta po posadzeniu nektaryna w przyszłości wyrośnie w bardzo zagęszczone drzewko, nad którym trudno będzie zapanować. Początkowo odcinamy górną część, mniej więcej na wysokość 130cm. Wszystkie gałęzie które rosną poniżej 50cm od ziemi można wyciąć. Po tych czynnościach wybiera się 4 najsilniejsze pędy, resztę można usunąć, oraz skraca się je do 20-30cm, z ostatnim pąkiem skierowanym do zewnątrz. Jest to wstęp do korony kotłowej. Korona kotłowa z góry przypomina kocioł, stąd pochodzi jej nazwa. Nie posiada przewodnika. Choć równie dobrze można wybrać różne techniki formowania korony, może to być np. stożek. Brak przycinania to największy błąd początkujących ogrodników.

 

Cięcie w drugim roku

W drugim roku drzewko wypuści nowy przewodnik. Trzeba go wyciąć, aby nektaryna nie rosła zbyt wysoko w przyszłości. Gałązki boczne skraca się wtedy o 1/3 długości.

 

Dalsze przycinanie

Od trzeciego roku nektarynki trzeba mocno przycinać. Termin przycinania w tym momencie przypada na fazę tzw. różowego pąka, zazwyczaj w okolicach kwietnia. Wycina się gałązki suche, rosnące do środka korony, krzyżujące się, uszkodzone i cienkie. Zbyt długie gałązki z pąkami można skrócić nad 8 pąkiem. Gałązki zakończone pąkiem liściowym, a nie kwiatowym, można w całości usunąć. W ten sposób skierujemy całą moc w owoce, a nie w nadmierne rozrastanie się. Wysokość też trzeba co roku silnie skracać, aby nie wyrosło zbyt wysokie drzewo, z którego trudno zerwać owoce. Można pozostać np. przy 3m wysokości.

 

Cięcie letnie i przerzedzanie zawiązków

Cięcie letnie nie jest konieczne, ale jest polecane. Gałęzie bez owoców można wtedy wyciąć. Niektóre gałązki będą uginać się od ciężarów owoców, wówczas można je lekko skrócić. Na koniec warto przerzedzić zawiązki małych, zielonych owoców. Mniej więcej odległość między nimi powinna wynosić ok. 10cm. Dlaczego przy nektarynach przerzedzanie zawiązków jest ważne? Bez tego zabiegu będą owoce, jak najbardziej. Ale jest to czynność którą warto wykonać, ponieważ według doświadczeń owoce wtedy szybciej zaczynają dojrzewać, są większe, słodsze i smaczniejsze. W szczególności odmiana 'Harco' wytwarza nadmiar owoców, tam ten zabieg jest zalecany. 

 

Odmiany

Arctic Jay - Jest to nowość na naszym rynku. Łączy przyjemność smaku i oczu - ma nietypowe, białe owoce. Została wymyślona przez Floyda Zaigera, pochodzącego z USA. Odmiana ta zdobywała nagrodę najsmaczniejszej nektaryny. Łączy równowagę pomiędzy kwasem a cukrem. 

 

Fantasia - Tą odmianę można często spotkać na sklepowych półkach. Rodzi duże owoce. Pokryte są żółtą skórką z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest smaczny i soczysty. W środku znajduje się niewielka pestka. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek września.

 

Flateryna - Odmiana o płaskich owocach, które potocznie nazywano jako ufo lub ciasteczka. Łatwo się pestkują. Smak jest słodki, aromatyczny i przyjemny.

 

Harco - Najbardziej mrozoodporna odmiana. Owocuje bardzo obficie. W środku znajduje się pomarańczowy, aromatyczne, włóknisty, soczysty i słodki miąższ. Świetnie sprawdzają się w przetworach. Dojrzałość zbiorcza przypada na II połowę sierpnia. 

 

Do nabycia w drzewka-faworytka.pl.

 

Opryski

Nektaryny, podobnie jak brzoskwinie, mogą być atakowane przez np. kędzierzawość liści. Wówczas plon będzie mały. Winny jest nasz mikroklimat, które nektaryny znoszą średnio. Dlatego zaleca się wykonywanie profilaktycznych oprysków. Tutaj z pomocą przychodzi środek dopuszczony do upraw ekologicznych, bazujący na naturalnym składniku - miedzi. Jest nim Miedzian 50WP. Ten preparat w zupełności wystarczy do utrzymania zdrowotności drzewa. Na pozostałe choroby nektaryna jest dość dobrze odporna - co jest jej dużym atutem. Nie trzeba wykonywać również oprysków przeciw robaczywieniu owoców, ponieważ jej owoce nie są tym porażane.

 

Wiosenne przymrozki

Wadą nektaryn jest możliwość uszkodzenia kwiatostanów przez wiosenne przymrozki. Wówczas możemy stracić część plonu lub jego całość. Podobnie jest z morelami. Nie należy jednak się tym zbytnio przejmować, zdarza się to dość rzadko. Dużo zależy od roku. Dlatego jeżeli zobaczymy wykształcone kwiaty, warto o nie dbać. Drzewa okrywa się wtedy włókniną na noc, podczas spodziewanego przymrozku. Istnieją specjalne opryski, które nieco podnoszą wytrzymałość kwiatów na przymrozki, ale nie są one skuteczne w dużym stopniu. Warto również wybrać odpowiednio osłonięte od wiatrów stanowisko, to również poprawi odporność kwiatów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl