ŚLIWOMORELA DAPPLE DANDY
Opis
Śliwomorela Dapple Dandy to połączenie śliwy japońskiej i moreli. Owoce o czerwonym miąższu będą ciekawym urozmaiceniem. Uznawana jako najsmaczniejsza hybryda śliwomoreli.
Owoc
Owoce są duże, pokryte szarą skórką. W środku znajduje się aksamitnie czerwony i pachnący miąższ, w smaku soczysty i słodko-kwaśny. Wcześnie dojrzewa, dojrzałość zbiorcza przypada na początek lipca. Obradza bardzo obficie. Owoce świetnie smakują na surowo, mogą być również przetwarzane.
Uprawa
Drzewo tworzy stożkową, średnio zagęszczoną koronę. Docelowa wysokość to ok. 3-4m. Mrozoodporne oraz dobrze odporne na choroby.
Zapylacze: Częściowo samopłodna. Wytworzy plon na ok. 80% możliwości. Inne Japońskie śliwy, lub śliwomorele zwiększą maksymalnie zbiór. Np: Casselman, Angelno, Black amber, Santa Rosa, Flavor Queen, Oishi-Wase.
Sadzenie: Zaleca się glebę żyzną i przepuszczalną oraz słoneczne stanowisko.
Cięcie: Śliwomorelę z odkrytym korzeniem po zasadzeniu należy przyciąć. Pierwsze cięcie wykonuje się wiosną(nawet po zasadzeniu), sadzone jesienią muszą poczekać do najbliższej wiosny. Sadzonkę nierozgałęzioną skracamy do ok. 80cm. Jeżeli sadzonka posiada pędy boczne to skracamy je o 1/3 a przewodnik o połowę. W kolejnych latach wykonuje się ciecie formujące i prześwietlające.