GRUSZA BERA HARDY W DONICY
Opis
Grusza bera hardy to Francuska odmiana odnaleziona około 1820r. w miejscowości Boulogne sur Mer. Nazwa pochodzi od dawnego dyrektora ogrodu Luksemburskiego, M. Hardego. Nie jest wymagająca, stąd idealnie sprawdzi się na działkach.
Owoc
Dojrzałość zbiorcza przypada na wrzesień, warto aby były przechowywane około tydzień przed spożyciem, nabiorą wtedy więcej aromatów. Owoce są duże lub średnie(ok. 180g) o brązowej skórce z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest słodki, soczysty i winno-korzenny.
Drzewo
Cechuje się silnym wzrostem i rozłożystą, średnio zagęszczoną koroną o stożkowym kształcie.
Uprawa
Grusza najlepiej rośnie na stanowiskach jak najbardziej słonecznych i odsłoniętych od wiatru. Zaleca się glebę żyzną i przepuszczalną o pH +/- 6,5.
Cięcie: Sadzonkę po zasadzeniu należy przyciąć, wiosną lub najbliższej wiosny. Skracamy wtedy 1/2 przewodnika i 1/3 pędów bocznych. Co rok, po zbiorach, należy wycinać pędy rosnące do środka w celu prześwietlenia. Starsze drzewa także się odmładza.
Choroby
Odmiana jest średnio podatna na parcha, dobrze odporna na zarazę ogniową i choroby wirusowe. Mrozoodporna.
Zapylacze
Bonkreta Williamsa, Krzywka, Patawinka, Bera Bosca, Komisówka, Dobra Ludwika, Faworytka.