ŚLIWA JAPOŃSKA CASSELMAN
Opis
Śliwa Japońska Casselman to odmiana która rodzi gigantyczne i wyjątkowo pyszne owoce!.
Owoc
Okrągłe, duże lub olbrzymie(50-80g) owoce. Z zewnątrz pokryte cienką, czerwoną skórką i woskowym nalotem. W środku znajduje się żółty miąższ. W smaku soczyste i słodko-kwaśne. Zbiór jest coroczny i obfity, przypada na 2 dekadę września(późno).
Pokrój
Drzewo rośnie silnie, podczas owocowania wzrost zwalnia. Tworzy wzniesioną koronę.
Uprawa
Mało podatna na choroby bakteryjne, mrozoodporna(-30'C). Uwielbia stanowisko słoneczne i bezwietrzne z żyzną glebą. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku od posadzenia.
Zapylacze: Angeleno, Kometa, Black Amber, Vanier.
Cięcie: Pierwsze przycięcie wykonuje się wiosną(nawet po bezpośrednio zasadzeniu). Jeśli nasadzenia dokonujemy jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Jeżeli sadzona ma pędy boczne to skracamy je o 1/3, a przewodnik o 1/2. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W kolejnych latach należy wykonywać cięcie formujące i prześwietlające(wycinając pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się, uschnięte czy chore). Przycinanie zaleca się wykonywać w pogodny dzień.