ŚLIWA ONEIDA
Opis
Śliwa Oneida to odmiana pochodząca z USA. Krzyżówka Węgierka Włoska x Albion.
Owoc
Śliwki są duże, waga jednej to ok. 45-55g. Kształtem szeroko-owalne. Skórka ciemno-fioletowa, pokryta woskowym nalotem. Miąższ jest biało-żółty lub żółto-zielony, słodko-kwaśny, soczysty i bardzo smaczny, z dobrze odchodzącą pestką. Świetnie smakują na surowo. Mogą zostać przeznaczone także na dżemy, kompoty i suszenie. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek października. Po posadzeniu dość długo trzeba czekać na pierwsze owoce (ok. 3 lata). Plon jest średnio obfity i coroczny.
Uprawa
Średnio odporna na szarkę, dlatego warto zwalczać regularnie mszyce, które przyczyniają się do powstawania tej choroby. Dobrze odporna na pozostałe choroby, w tym dziurkowatość liści. Wysoce mrozoodporna.
Drzewo
Drzewo początkowo rośnie silnie, podczas owocowania wzrost słabnie. Tworzy zagęszczoną, szeroko-stożkową koronę ze wzniesionymi, sztywnymi pędami. Docelowa wysokość to ok. 4-5m. Kwitnie białymi kwiatami na przełomie kwietnia i maja.
Cięcie
Wymaga cięcia początkowego, które wykonuje się wiosną, nawet bezpośrednio po zasadzeniu. Sadząc drzewko jesienią czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Skraca się wtedy przewodnik o 1/2 oraz pędy boczne o 1/3. Pędy najsłabsze, rosnące pod zbyt ostrym kątem, oraz te poniżej 40cm od pnia wycina się całkowicie. W kolejnych latach wykonuje się cięcie formujące. Śliwę Oneidę łatwo się formuje. Przy starszych drzewach istotne jest utrzymywanie wygodnej wysokości, aby ułatwić zbiór. Rany po cięciu zaleca się zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Gdy drzewo zacznie owocować, to wówczas cięcie wykonuje się zawsze po zbiorach.
Zapylacze
Częściowo samopylna. Lepiej zaowocuje w pobliżu innych odmian, takich jak: Najbolia, President, W. Włoska, Valor, Stanley, Amers.