JABŁOŃ ZŁOTA RENETA
Opis
Złota Reneta to jabłoń po którą chętnie sięgają ogrodnicy i działkowicze. Jest to stara odmiana jabłoni, która może nie jest obecnie wielce popularna na giełdach, ale bardzo pożądana przez miłośników szarlotek i domowych przetworów. Jabłka mają wyjątkowe walory smakowe.
Charakterystyka drzewa
Młode drzewko owocowe rośnie średnio silnie. Tworzy stożkową koronę, dość szeroką na dole, raczej luźną. W okres owocowania wchodzi szybko i co roku obradza solidnie. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami są idealne do nasadzeń wykonywanych jesienią lub wiosną.
Owoc
Jabłka Złotej Renety są średnie lub duże (do 8 cm średnicy). Na zewnątrz złota skórka z rumieńcem. Wewnątrz żółty miąższ o wyjątkowym smaku – lekko kwaśny, winny, z wyczuwalnymi korzennymi nutami. Jabłka te doceniane są zwłaszcza w przetwórstwie, gdyż wychodzą z nich pyszne musy i dżemy, bardzo bogate w smaku. Można je także spożywać na surowo. Dojrzałe są w połowie września.
Uprawa
Złota Reneta potrzebuje dobrej, niejałowej gleby o odczynie lekko kwaśnym. Nie jest wybredna, więc nie musi to być bardzo bogata ziemia, na słabszej także wyda plony. Dobrze znosi chłód, ale przed dużymi mrozami wymaga zabezpieczenia. Warto także obserwować wiosenne przymrozki, czy nie uszkadzają pąków. Królowa Renet rzadko zapada na choroby.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Koksa Pomarańczowa, Golden Delicious, Jonatan, Idared, Elstar.
Cięcie
Drzewko owocowe wymaga początkowego, wiosennego cięcia – gałązki pozbawiamy 1/3 długości, przewodnik skracamy ponad ostatnią gałązką około 40 cm.
Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego. Usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Kolejno wycinamy pędy rosnące do dołu, do środka korony, nachodzące na siebie i rosnące pionowo.