JABŁOŃ GOLDEN DELICIOUS
Opis
Golden Delicious to odmiana ciesząca się uznaniem sadowników od wielu lat. Owoce są bardzo smaczne i w odpowiednich warunkach mogą być długo przechowywane.
Charakterystyka drzewa
Ta jabłoń rośnie średnio wysoka i średnio silna. Korona jest stożkowata lub kulista. Wcześnie następuje pierwsze owocowanie, bo najczęściej już w 2. roku od posadzenia. Drzewka owocowe z odkrytym korzeniem należy sadzić wiosną lub jesienią.
Owoc
Jabłoń Golden Delicious ma owoce gotowe do zbioru w październiku. Dojrzałość do spożycia osiągają one w ziemie. Są one średniej wielkości, kulisto-stożkowe. Skóra jest żółtozielona, czasem z niewielkim rumieńcem, błyszcząca. W środku miąższ jest kremowy, odrobinę żółty, aromatyczny. Smakuje słodko, soczyście.
Uprawa
Uprawa Golden Deliciousa wymaga troski o drzewa owocowe. Jest to odmiana o słabszej mrozoodporności, stąd nie zaleca się sadzenia w najchłodniejszych regionach. Wymaga okrywania na zimę przez pierwszy rok/dwa. Uważać należy także na choroby, zwłaszcza wirusy. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta (Papierówka), Gloster, Cortland, Gala, Elstar, Koksa Pomarańczowa, Jonatan, Lobo, Idared, Red Delicious.
Cięcie
Pierwsze przycięcie powinno odbyć się wiosną, nawet jeżeli sadzimy jesienią. Skracamy wtedy przewodnik o 1/2 i pędy boczne 1/3. Jeżeli sadzonka bez jest bez rozgałęzień, wystarczy że zostanie przycięta do ok. 90cm. Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy chore, uszkodzone, krzyżujące się, rosnące do środka korony pędy oraz wilki(pionowe gałązki).