• JABŁOŃ GOLDEN DELICIOUS Z ODKRYTYM KORZENIEM

Jabłoń Golden Delicious z odkrytym korzeniem, Wysokość sadzonki: ok. 180cm

17.19
Wysyłka w ciągu Od 1 października
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Duża dostępność

Zamówienie telefoniczne: 503 890 367

Zostaw telefon

WYSYŁKA (od 1 pazdziernika do 1 grudnia) oraz (od 1 marca do 1 maja) w zależnosci od warunków pogodowych oraz w kolejności zamówień.


JABŁOŃ GOLDEN DELICIOUS

Podkładka: M26
Wysokość drzewa: 3,5m/4,5m
Dojrzałość zbiorcza: początek października
Barwa owoców: żółty/czerwony
Miąższ: słodki
Rozmiar owoców: średnia
Mrozoodpornośc: -32°C
Stanowisko: słoneczne
Zapylacze: Gloster, Gala, James Grieve, Idared, Spartan, Cortland, Empire, Koksa pomarańczowa, Jonatan, Wealthy, Oliwka Żółta, Elstar, Melrose.
Pochodzenie: USA

 

Golden Delicious to odmiana ciesząca się uznaniem sadowników od wielu lat. Owoce są bardzo smaczne i w odpowiednich warunkach mogą być długo przechowywane.

 

Charakterystyka drzewa

Ta jabłoń rośnie średnio wysoka i średnio silna. Korona jest stożkowata lub kulista. Wcześnie następuje pierwsze owocowanie, bo najczęściej już w 2. roku od posadzenia. Drzewka owocowe dostępne są z gołymi korzeniami lub w doniczkach.

 

Owoc

Jabłoń Golden Delicious ma owoce gotowe do zbioru w październiku. Dojrzałość do spożycia osiągają one w ziemie. Są one średniej wielkości, kulisto-stożkowe. Skóra jest żółtozielona, czasem z niewielkim rumieńcem, błyszcząca. W środku miąższ jest kremowy, odrobinę żółty, aromatyczny. Smakuje słodko, soczyście.

 

Uprawa

Uprawa Golden Deliciousa wymaga troski o drzewa owocowe. Warto zabezpieczać je przed mrozem. Stąd najlepiej uprawiać je w regionach cieplejszych, w miejscach słonecznych. Uważać należy także na choroby, zwłaszcza wirusy. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych.

 

Zapylacze

Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta (Papierówka), Gloster, Cortland, Gala, Elstar, Koksa Pomarańczowa, Jonatan, Lobo, Idared, Red Delicious.

 

CIĘCIE 

Cięcie jest jednym z najważniejszych zabiegów wykonywanych u drzew i krzewów owocowych. Prawidłowo przeprowadzone znacznie zwiększa ilość i polepsza jakość owoców. Jeżeli jabłoń sadzimy jesienią, należy przyciąć ją najbliższej wiosny, natomiast drzewa sadzone wiosną, tniemy od razu po posadzeniu.  Przycinamy pędy o 1/3 lub 1/4  ich długości, przewodnik również lekko skracamy aby pobudzić go do dalszego wzrostu około (40-50)cm nad ostatnim pędem. Drzewko nie rozgałęzione przycinamy na wysokości od 70 do 90cm.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie