JABŁOŃ JONATHAN
Opis
Jabłoń Jonathan / Jonatan to odmiana popularna w latach 70. Pochodzi z USA. Ze względu na łatwość w uprawie oraz obfite plony, była bardzo znana w Polsce. Owocuje późną jesienią.
Drzewo
Początkowo rośnie silnie, później wzrost słabnie. Tworzy małą, kulistą koronę. Dorasta do ok. 4m wysokości.
Uprawa
Drzewo jest wysoce odporne na mróz(-30'C). Sadzonki zasadzone jesienią wymagają okrycia na zimę. Odmiana parchoodporna oraz wrażliwa na zarazę ogniową. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje bardzo obficie i corocznie. Zaleca się glebę żyzną, próchniczą o pH +/- 6,4.
Owoc
Dojrzałość zbiorcza przypada na koniec października/początek listopada. Są duże, soczyste, słodko-kwaśne i mają czerwoną skórkę oraz stożkowy okrągły kształt. Dobrze się przechowują, w warunkach zwykłej przechowalni nawet do grudnia-marca. Jeżeli zamierzamy przechowywać owoce, muszą być zebrane najlepiej na przełomie IX I X. Zebrane później, podczas przechowywania, mogą być narażone na chorobę zwaną plamistością Jonathana. Objawia się ona czarnymi plamami na skórce.
Zapylacze
Boiken, Idared, Golden Delicious, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Malinowa Oberlandzka, Starking. Obcopylna.