CZEREŚNIA BAWOLE SERCE
Opis
Czereśnia Bawole Serce to odmiana bardzo wyjątkowa. Jej historia sięga jeszcze lat 60. Obecnie mało popularna, a szkoda, bo uważa się ją jako jedną z najlepszych odmian czereśni.
Owoc
Sztuka może ważyć nawet 20g!, stawia ją to na pierwszym miejscu pod względem największych czereśni(dorównuje jej jedynie odmiana Sunburst). Mają sercowaty kształt oraz ciemnoczerwoną, lśniącą skórkę z jasnymi, żółtymi, prawie niewidocznymi kreseczkami. Miąższ słodki, mięsisty, soczysty i nieziemski w smaku. Wykazują niską skłonność do pękania, mimo że wszystkie wielkoowocowe czereśnie zazwyczaj pękają podczas obfitych deszczów. Dojrzałość zbiorcza przypada na koniec czerwca.
Uprawa
Mrozoodporna odmiana. Średnio odporna na choroby. Tworzy rozłożystą, zagęszczoną koronę. Docelowa wysokość drzewa to ok. 3,5-4,5m.
Zapylacze: Van, Vega, Hedelfińska
Cięcie: Sadzonkę należy przyciąć wiosną(nawet po posadzeniu), zasadzona jesienią musi poczekać do najbliższej wiosny. Skracamy wtedy przewodnik o połowę a pędy boczne o 1/3. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W późniejszych latach, po zbiorach, wykonujemy cięcie prześwietlające. Wycinamy wtedy pędy rosnące do środka korony.