CZEREŚNIA HEDELFIŃSKA
Opis
Czereśnia Hedelfińska to stara, późno owocująca, niemiecka odmiana. Główną zaletą Hedelfińskiej są jej pyszne czereśnie, które zyskały sporą wartość rynkową.
Owoc
Sercowate, bardzo duże(ok. 8g), nieco wydłużone owoce. Kolor skórki barwi się na lśniący, ciemnoczerwony kolor. Miąższ ciemnoczerwony, winno-korzenny, chrząstkowy, słodki i soczysty. Średnio podatne na pękanie. Dobrze znoszą transport. Pestka jest nieco wydłużona. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę lipca, zbiór jest obfity i coroczny.
Pokrój
Cechą charakterystyczną są lekko zwisające gałęzie. Drzewo rośnie silnie i tworzy rozłożystą koronę.
Uprawa
Czereśnia Hedelfińska jest średnio mrozoodporna, młode sadzonki zaleca się okrywać na zimę przez pierwsze 2 lata uprawy. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie. Jest podatna na choroby, w tym raka bakteryjnego. Nie nadaje się do upraw ekologicznych. Wymaga oprysków, które opisaliśmy w tym artykule(link).
Zapylacze: Kunzego, Schneidera Późna, Sam, Kordia, Summit, Buttnera Czerwona, Van
Przycinanie: Sadzonkę należy przyciąć wiosną(nawet po posadzeniu). Zasadzona jesienią musi poczekać do najbliższej wiosny. Skracamy wtedy przewodnik o połowę a pędy boczne o 1/3. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W późniejszych latach, po zbiorach, wykonujemy cięcie prześwietlające. Wycinamy wtedy pędy rosnące do środka korony.
Elżbieta Nejman
Bardzo ładne sadzonki drzewek, polecam