CZEREŚNIA KAMIONKA
Opis
Czereśnia Kamionka to stara i zapominana odmiana. W Polsce znana jest przez nieliczne starsze pokolenie, którzy wspominają ją jako najlepsza odmiana czereśni.
Owoc
Owoce są duże, lśniące i ciemnoczerwone. Od strony słońca nabierają większej intensywności koloru, może się wydawać jakby były nieco przypalone przez promienie słoneczne. W smaku słodkie, aromatyczne i soczyste. Dojrzałość zbiorcza przypada na 1 połowę lipca. Nie pękają podczas deszczów. Plonuje bardzo obficie, a pierwszych owoców można spodziewać się po ok. 2 latach od zasadzenia.
Uprawa
Czereśnia Kamionka jest odporna na choroby i mróz. Zaleca się glebę żyzną, próchniczą i przepuszczalną o pH = 6,5-7.
Cięcie
Wiosną, nawet po zasadzeniu, powinno się przyciąć przyciąć przewodnik o 1/2 oraz pędy boczne o 1/3. Jesienią należy poczekać z pierwszym przycinaniem do wiosny. W kolejnych latach wykonuje się cięcie formujące i prześwietlające. Rany zaleca się posmarować maścią ogrodniczą.