JABŁOŃ RUBINOLA
Opis
Jabłoń Rubinola to nowa odmiana pochodząca z Czech. Cenioną zaletą jest parchoodporność, stąd poleca się ją do ogrodu, działki czy sadu. Krzyżówka odmian 'Prima' x 'Rubin'. Odmiana typowo deserowa, rodzi pyszne owoce.
Drzewo
Rośnie silnie. Podczas owocowania wzrost słabnie. Tworzy rozłożystą, kulistą koronę.
Owoc
Owoce są średnie lub duże, kuliste i spłaszczone. Miąższ żółty, soczysty, winny i smaczny. Owoce pokrywa prawie w całości czerwony rumieniec. Wcześnie owocuje, nawet po 2 latach od zasadzenia. Plonuje średnio obficie i corocznie, w połowie września. Dobrze się przechowują.
Uprawa
Zaleca się stanowisko słoneczne oraz żyzną, lekko kwaśną glebę. Wymaga zapylacza[Szampion, Delikates, James Grieve]. Drzewo jest odporne na parcha, mączniaka i mróz. Nie wymaga przerzedzania zawiązków.
Cięcie
Jabłoń rubinola źle znosi silne cięcie, pędy mogą się wtedy ogołacać. Najlepiej owocuje na długopędach, 2 lub 3 letnich, starsze warto więc wycinać. Ważnym elementem cięcia Rubinoli jest cięcie odnawiające. Po posadzeniu sadzonkę przycinamy wiosną, nawet jeżeli nasadzenia dokonujemy jesienią. Skracamy wtedy przewodnik o 1/2, pędy boczne o 1/3 a pędy poniżej 50cm wycinamy. W kolejnych latach formujemy koronę, najlepiej z dobrze widocznym przewodnikiem, wycinamy wtedy pędy słabo rokujące bądź krzyżujące się. Warto wykonywać cięcie letnie, aby owoce były dobrze oświetlone, gdyż w przypadku rubinoli bez takiego cięcia owoce przesuną się na końce pędów, a w środku nie będzie owoców. Takie cięcie wykonuje się w lipcu, usuwamy 90% wilków(pionowych pędów) oraz pędy rosnące do środka korony.