JABŁOŃ RUBIN
Opis
Jabłoń Rubin to Czeska, zimowa odmiana odnaleziona w 1960r przez Otto Laudę. Krzyżówka Lord Lambourne x Golden Delicious. W Polsce jest znana od lat 30, w latach 90 zyskała największą popularność.
Drzewo
Owocuje na końcach długo i krótkopędach. Korona jest mała i kulista o krótkich przyrostach. Owocuje bardzo obficie i corocznie. Drzewo bardzo łatwo się przycina i formuje. Dorasta do ok. 4m wysokości.
Owoc
Owoce są duże. Kształtem stożkowate i szerokie. Skórka jest czerwona i pięknie lśni. Cechą charakterystyczną są żółte przetchlinki. W środku znajduje się aromatyczny, chrupki, słodko-kwaśny i soczysty miąższ o lekko żółtym odcieniu. Owocuje w 3-4 roku od posadzenia. Dojrzałość zbiorczą osiąga w 1 dekadzie października, warto odczekać jednak parę tygodni dłużej, aż owoce nabiorą odpowiedniej słodyczy. Dobrze się przechowują.
Uprawa
Odmiana jest dobrze odporna parcha i wrażliwe na mączniaka. Młode sadzonki można zabezpieczyć na pierwsze zimy, do czasu aż zmężnieją i nabiorą mrozoodporności. Jabłonie najlepiej rosną w ziemi o pH=6,2-6,7.
Zapylacze
Jonatan, Kidd’s Orange, Melrose, Golden Delicious, Szampion, Idared, Jonagold.
Cięcie
Drzewa odmiany Rubin nie wymagają silnego cięcia, mogą się wtedy ogołacać. Początkowo sadzonkę należy przyciąć podczas najbliższej wiosny, nawet zaraz po posadzeniu, jesienią należy poczekać. Skracamy wtedy przewodnik do ok. 70cm a pędy boczne o połowę. W kolejnych latach formujemy koronę oraz wycinamy wilki i pędy rosnące do środka.